НОВОСТИ

Марковић: Измјена правила Уставног суда БиХ је супротна слову Дејтонског споразума

20/06/2023

Измјена правила Уставног суда БиХ супротна је слову и духу Дејтонског мировног споразума па и Устава БиХ, јер у БиХ је опасно свако прегласавање, рекао је за РТРС Горан Марковић, декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву и професор уставног права.

 

 

– Имајући у виду природу овог друштва, уставно уређење гдје се захтјева неки концензус, а никако доношење одлука на бази прегласавања, поготово ако странци учествују у доношењу одлука и то не може да води ничему осим сталним и дубоким политичким кризама. Са те стране сматрам да ова измјена Уставног суда не само да штети интересима Републике Српске, већ чини медвеђу услугу и БиХ у цјелини – поручио је Марковић.

Марковић је напоменуо да је Уставни суд БиХ учинио нешто невјероватно, зато што је мијењао своја правила, на шта има право, али их је мијењао супротно ономе што је тим правила прописано, на шта наравно нема право.

– Другим ријечима, када жели да мијења своја правила Уставни суд мора да поштује одговарајући поступак, а тај поступак је прописан самим правилима Уставног суда БиХ, што није учињено зато што правила јасно прописују да је потребно присуство најмање троје судија из ФБиХ и најмање једног судије из Републике Српске да би одређене одлуке биле донесене, укључујући и наравно одлуку о самој промјени правила Уставног суда БиХ. По свему судећи то сада није био случај, тако да је ова одлука донесена без присуства јединог преосталог судије из Републике Српске што је противно изричитој норми самих правила Устава Републике Српске. То значи да је Уставни суд БиХ на један противправан начин промјенио сопствена правила – појаснио је Марковић.

Он је истакао да Уставни суд може да мијења правила само онако како је он сам прописао да се правила мијењају.

– Уставни суд није испоштовао сопствену норму које је сам донио прије девет година, што је флагантно кршење важећих правила. Ми имамо једну неприродну ситуацију у БиХ да ова правила Уставног суда нису закон, и не могу ни бити закон, у себи садрже један дио одредаба које су законског карактера, што је велика аномалија, зато што у свакој држави постоји Закон о Уставном суду, а ми га немамо. Код нас то није случај већ Уставни суд сам себи прописује правила и како ће и шта ће радити – напомиње Марковић.

Марковић је коментарисао и данашњу одлуку са састанака у Бањалуци да Уставни суд треба да до петка укине одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија.

– Не видим шта би друго могло да се уради. Мора постојати нека врста притиска да би ова одлука била повучена, јер у супротном улазимо у додатни степен бесправља и питање гдје ће нас то све одвести – истакао је Марковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести