НОВОСТИ

Мазалица: Цвијановићева у УН указала на све проблеме у БиХ

02/05/2024

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица истакао је да је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на сједници Савјета безбједности УН аргументовано и избалансирано указала на све безбједносно-политичке изазове проузроковане дјеловањем странаца, Кристијана Шмита и радикалних структура.

 

 

Мазалица је рекао Срни је Цвијановићева указала на штетну улогу Шмита, осврнула се на безбједносно стање и на ратнохушкачке изјаве бошњачких политичких представника.

– То су заиста све проблеми са којима се суочава БиХ и због тога је било важно чути став Цвијановићеве у УН, прије свега због отворених позива бошњачких представника на сукобе, али и дјеловања Шмита који нема легитимитет – навео је Мазалица.

Када је ријеч о Шмиту, који се, такође, обратио на сједници, Мазалица је указао да је Цвијановићева јасно навела шта је проузроковао неименовани странац у БиХ, истакавши да је управо он један од криваца за стање у којем се налази БиХ.

– Он има своју улогу у подривању европске будућности БиХ, посебно када је ријеч о наметању Изборног закона, што је осудила и ЕУ – истакао је Мазалица.

Говорећи о наступу Златка Лагумџије, амбасадора БиХ у УН, Мазалица је навео да је сувишно коментарисати човјека који није био овлаштен да износи било какав став.

– Он не би требало да коментарише свог шефа, односно претпостављеног. Он је проводилац одлука или политика Предсједништва БиХ, у које је у име Републике Српске и српског народа изабрана Жељка Цвијановић. Лагумџија је прекршио Устав БиХ – нагласио је Мазалица.

Мазалица је напоменуо да је Република Српска у Савјет безбједности УН послала десетине извјештаја у којима је политичко-правном аргументацијом указала на статус Српске, а између осталог и на улогу високих представника у БиХ од потписивања Дејтонског споразума.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је у уторак, 30. априла, у обраћању Савјету безбједности указала да у БиХ тренутно постоји неколико великих изазова по мир и стабилност у БиХ, а већину користе у разним манипулацијама и иницирају страни и домаћи политички актери који настоје да “поново напишу” Дејтонски споразум, Устав БиХ, законе БиХ и међународно право.

Представници Русије заказали су ванредну сједницу Савјета безбједности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести