НОВОСТИ

Мазалица: Кроз сарадњу институција Српске и Србије продубити везе корисне за српски народ

21/07/2023

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да руководства Српске и Србије треба максимално да користе специјалне и паралелне везе, што је омогућено Дејтонским споразумом, те да се кроз сарадњу институција продубљују везе од којих користи може имати српски народ са обе стране Дрине.

 

– Свакако је важно да се кроз састанке руководстава, предсједника, премијера шаље порука о заједништву, јер то народ очекује, али и јер такви сусрети јачају позицију Републике Српске унутар БиХ, јер је Србија озбиљна држава, са значајним бројем становника, развијеном привредом, војном силом и културним утицајем – изјавио је Мазалица Срни.

 

Према његовим ријечима, наслањање на Србију омогућава Српској не само осјећај сигурности, већ и испомоћ у привредним, научним, културним и духовним ресурсима.

 

– Имамо једну цркву и једног патријарха, заједничку историју и културу, па сваки такав сусрет служи додатном потврђивању истог идентитета и истих политичких циљева. Посебно је важно да се заједнички ради на меморијализацији српског страдања и обиљежавању догађаја из српске историје – оцијенио је Мазалица.

 

Историјско памћење, како каже, служи самопотврђивању идентитета, а када се заједнички чува то памћење, онда је то додатни допринос јачању заједничког идентитета и најбољи отпор асимилацији Срба са ове стране Дрине.

 

Мазалица је подсјетио да је све ово важно, јер је Република Српска изложена великим притисцима, с обзиром на то да чини трећину становништва БиХ у којој активно раде западне амбасаде, институције и разни представници на стварању једног “босанског идентитета”, централизоване државе и унитарне политичке свијести.

 

– Не могу се одвојено посматрати процеси у којима се боримо за самосталност и нашу аутономију у оквиру БиХ, од оних процеса у којима настојимо очувати наш идентитет. Суверенистичка политика Републике Српске мора помагати ону идентитетску и обратно. Зато је важно да власти у Србији подржавају наше политичке циљеве и очување надлежности Републике Српске, јер чување заједничког идентитета без тога нема смисла – истакао је Мазалица.

 

Он је рекао да на јачању сарадње Републике Српске и Србије треба активно радити, са вјером у национално и политичко јединство, без обзира на краткорочне изазове који се могу појавити.

 

Предсједник Српске Милорад Додик у Београду је јуче разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем и Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем о важним питањима за српски народ у Српској и Србији, те су договорили да Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у акцији “Олуја” буде обиљежен 4. августа у Приједору. Договорено је да у најкраћем року у Републици Српској буде одржан скуп свих државних органа Србије и Српске.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести