НОВОСТИ

НАМЕТАЊЕ ЗАКОНА О ИМОВИНИ МОГЛО БИ ДА ИЗАЗОВЕ РАСПРАД БиХ

07/11/2023

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је Срни да су оправдане тврдње предсједника Српске Милорада Додика да би евентуално наметање закона о имовини на нивоу БиХ могло изазвати распад у овој земљи, те указао да би лавина о том питању могла да, осим БиХ, однесе и западне дипломате.

 

 

Мазалица је истакао да су Додикове тврдње правно утемељене у међународном праву, те да право на самоопредјељење у том случају имају оне федералне јединице и етничке групе које су дискриминисане, угњетаване и којима се наноси економска штета.

– Додик то не би рекао да су се високи представници и западне амбасаде на челу са америчком држале Дејтонског мировног споразума. Сада те Додикове поруке нису само међународни и уставноправни аргументи. То је и ствар физике, сила акције и реакције – рекао је Мазалица реагујући на објаву из Амбасаде САД у којој се наводи да је, како кажу, сепаратистичка политика Милорада Додика опасна по стабилност не само БиХ већ и цијелог западног Балкана.

Мазалица је истакао да би се, у том смислу, америчка Амбасада требала вратити поштовању Дејтонског мировног споразума, а не Додик.

– Инсистирање на узимању државне имовине ентитетима, што не спада чак ни у захтјеве ЕУ, јесте опасно скретање од мирне, демократске и просперитетне будућности, а за шта Амбасада оптужује Додика – навео је Мазалица.

Коментаришући став америчке Амбасаде у БиХ да “не постоји право у Уставу БиХ да се ентитети отцијепе”, Мазалица је рекао да би они, кад већ тако пажљиво читају Устав, требали да кажу и гдје то у Уставу пише да БиХ уређује и обезбјеђује “својинске и облигационе односе и заштиту свих облика својине”.

– Сходно томе, требали би да објасне може ли БиХ бити власник државне имовине на својој територији? Наравно да то не пише у том Уставу, али зато пише у Уставу Српске, у члану 68 – подсјетио је Мазалица.

Он је оцијенио да су властима Српске познати ставови америчке Амбасаде у БиХ по питању државне имовине, али да би они требали знати да управо њихово инсистирање на закону о државној имовини на нивоу БиХ представља кршење и разградњу Дејтонског мировног споразума јер је ријеч о преносу надлежности.

Мазалица је указао да, у складу са Анексом четири Устава БиХ, али и другим анексима овог споразума, те постдејтонској пракси и каснијим одлукама Уставног суда, нико не даје право уређивања својинских односа и власништва над имовином у државној заједници БиХ.

– Захваљујући пензионисаном војном официру Педију Ешдауну проблем расподјеле имовине из сукцесије је послужио да се створи грудва снијега од које се сада прави лавина. Нажалост, та лавина може однијети само БиХ и дипломате западних амбасада, које на том плану немају елементарна знања – навео је Мазалица.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести