НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Мазалица: Нема бојазни због предмета у Тужилаштву, институције Српске пружиће заштиту

09/07/2023

Замјеник предсједника Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да нема разлога за бојазан након што је Тужилаштво БиХ формирало “предмет поводом незаконитих активности предсједника Српске Милорада Додика с циљем развлаштења високог представника и Уставног суда БиХ, укључујући и недавна догађања са објављивањем поништених закона у Службеном гласнику Српске”.

 

 

И да има разлога, каже Мазалица, ријеч је о борби за Републику Српску и за њена права везано за државну имовину.

– Знамо да одатле све потиче и знамо какве одлуке доноси Уставни суд БиХ чије законе ми не примјењујемо, као што не признајемо високог представника који намеће законе и доноси штетне одлуке по Српску. То је једна од најважнијих ствари, то је једна од прерогатива државности Српске и то нам у овом тренутку служи да задржимо своју аутономију доношења одлука и да можемо да доносимо одлуке када смо сигурни у њихову исправност, правну утемељеност, а да за то не морамо одговарати неком нелегалном суду, тужилаштву и неком високом представнику којег није бирао СБ УН или некаквим страним амбасадама – рекао је Мазалица.

Он је навео да у овој фази не значи да предмет који је Тужилаштво БиХ формирало даље ићи у процедуру.

– Формиран је предмет и наведен је Милорад Додик као неко ко води све те активности. Неспорно је да је свако од нас ко се бави политиком спреман да брани Републику Српску и да на овај начин буде изложен притисцима од стране лажног високог представника, нелегалних тужилаштва и суда – рекао је Мазалица.

Додао је да мисли да нема потенцијала за даљу процедуру за активности које би евентуално водиле ка кривичној одговорности оних који су учествовали у доношењу одлука.

– Ради се о предсједнику Српске, посланицима у НСРС, премијеру, министрима и в.д. директору Службеног гласника Српске Милошу Лукићу који је данас објавио указе и тиме показао да поштује законе Српске, те исказао својеврсни патриотизам – нагласио је Мазалица.

Он је поручио да не постоји основа да “лажни високи представник намеће законе”, поновивши да је Кристијан Шмит нелегалан.

– Има чак и одлуку Уставног суда БиХ из 2006. године који је рекао да високи представник мора да има потврду Савјета безбједности УН-а, а Шмит је нема. Закон који је он наметнуо не подржава већина земаља чланица Европске уније. Постоји једно неформално неслагање са свим тим што се ради, као што је постојало и неслагање са измјенама закона о негирању геноцида који је наметнуо Валентин Инцко. Посљедица тога је да Тужилаштво БиХ није покренуло поступак ни против кога и није дошло до правоснажних пресуда по том предмету, иако је било формираних предмета, као и у овом случају – нагласио је Мазалица.

У случају покретања активности Мазалица је рекао да ће институције Републике Српске заштити све који су обухваћени предметом.

– У овом конкретном случају биће, наравно, дилема да ли ћемо се ми сви одазивати Тужилаштву БиХ када нас буде позивало да дамо одређену изјаву или ћемо се позвати на чланове Закона који смо усвојили, а то је да ће свима онима који буду учествовали у овим активностима, институције Српске помоћи. Биће заштићени од стране институција Српске – поручио је Мазалица.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести