НОВОСТИ

Међурелигијско вијеће у БиХ: Осуда неприхватљивог говора о СПЦ и њеним вриједностима

02/02/2023

Међурелигијско вијеће у БиХ осудило је неприхватљив говор усмјерен против Српске православне цркве и њених вјерника којим је главни имам Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амир Махић СПЦ приписао секташтво, а Светом Сави фашизам.

 

 

Вијеће је поводом медијских навода о овом инциденту затражило информацију од Ријасета Исламске заједнице, који је по пријему информације издао налог Муфтији бихаћком да од имама узме изјаву и покрене дисциплински поступак.

Како је наведено у објави Вијећа на друштвеним мрежама, од имама Махића је затражено да се на сутрашњој хутби извини својим џематлијама и свима које је његов наступ увриједио, те да ће спроведеним дисциплинским поступком Махић бити примјерно санкционисан.

– Међурелигијско вијеће у БиХ увијек ће бити спремно осудити вријеђање и нападе на вјерске објекте, вјерске заједнице и вјернике – наведено је у објави.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амир Махић током вјерске службе у Козарцу Светом Сави приписао је фашизам, а Српској православној цркви секташтво.

Махић је рекао да је Свети Сава био “веома контроверзна личност”, да је то “један од чиновника СПЦ” и да је “лаж да је просвјетитељ”, објављено је у видеу са те службе на локалном порталу “козарац.еу”.

Према његовим ријечима, двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су, како је навео, национализам и фашизам, а “зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава”.

Снимак је уклоњен са наведеног портала, на којем је био доступан до јутрос.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести