НОВОСТИ

Milaković: Hrvatski patriotizam opstaje kroz negativan odnos prema Srbima

05/05/2021

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine, ističe da hrvatski patriotizam i dalje opstaje samo kroz negativan odnos prema Srbima i srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Srđan Milaković

Milaković je naglasio da incident u Borovu za Vaskrs, kada je grupa navijača uz policijsko obezbjeđenje uzvikivala “Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”, nije ništa novo u hrvatskom društvu i da je samo posljedica dosadašnjeg ignorantskog odnosa vlasti da se obračuna sa ratnom zaostavštinom i avetima prošlosti.

– Ono što se desilo u Borovu je strašno i žalosno. Nema nikakvog opravdanja. Ali, sve ovo nije ništa novo. Ni od juče. Ta matrica funkcioniše već 30 godina. Dižu se nacionalne tenzije i društvo konstantno ekstremizuje. Ono što najviše brine jeste to što mlađe generacije najčešće izazivaju ove incidente – rekao je Milaković za “Glas Srpske”.

On je ocijenio da je to posljedica obrazovnog sistema koji je očišćen od svih sadržaja koji su u vezi sa srpskom zajednicom, ali i neažurnosti pravosuđa koje nije adekvatno procesuiralo govore mržnje.

– Naravno, posljedica je to i zvanične hrvatske politike, koja je nametnula kolektivnu odgovornost srpskoj zajednici. Ona se danas doživljava kao nepripadajuća i suvišna – dodao je Milaković.

Prema njegovim riječima, Srbi su kao tema i dalje efikasno sredstvo u rukama hrvatskih političara za dolazak na vlast i njeno rušenje, ali i za skretanje pažnje sa raznih važnih društvenih problema koji godinama muče ovu državu.

– Vladajući HDZ je tu nacionalističku i ekstremističku retoriku najčešće koristio. I to su teme koje se ovde definišu kao domoljubne i patriotske – kaže Milaković.

On je potvrdio da je Vukovar tu uvijek u prvom planu i da su hrvatski političari napravili sliku da je to grad u kome šetaju “nekakvi srpski zločinci”.

– To kod malobrojnih Srba izaziva strah, jer se boje šta bi se iz svega toga moglo izroditi. Ono što je neverovatno jeste da te i takve stvari i dalje prolaze kod običnih ljudi. I to je najveći problem, jer hrvatski patriotizam i dalje opstaje samo kroz negativan odnos prema Srbima i srpskoj zajednici u Hrvatskoj – naglasio je Milaković.

Današnji položaj Srba u Hrvatskoj Milaković je ocijenio magrinalizovanim.

– Srbi su definisani kao nacionalna manjina i u skladu sa tim trebalo bi da imaju ustavom određena prava. Ali to u praksi ne funkcioniše. Srbi su diskriminisani na svakom koraku. Nalaze se u ponižavajućoj poziciji. Uvijek prilikom obilježavanja nekih godišnjica moraju da se sklanjaju – rekao je on.

Izvor: RTRS

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести