НОВОСТИ

Миливојевић: Постоји шанса да Париз разумије српску позицију

11/04/2024

Каријерни српски дипломата Зоран Миливојевић оцијенио је да је највећи резултат посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика Француској афирмација Републике Српске као ентитета и Дејтонског споразума, као и да Париз има интерес да чује глас Срба из БиХ, па постоји и шанса да разумије српску позицију.

Beograd, 7. marta 2022 – ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 10. maja 2019. – Nekadasnji diplomata Zoran Milivojevic izjavio je danas da su uslovi Moskve za obustavljanje vojne operacije neprihvatljivi za Kijev i da znace potpunu kapitulaciju na koju, kako ocenjuje, Ukrajina nece pristati. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bs

– То је свакако важна посјета и могућност и да се на Западу чује глас Републике Српске и да се изнесу ставови о притисцима у вези са покушајима централизације БиХ и коришћењем бонских овлашћења од Кристијана Шмита. То је суштина – нагласио је Миливојевић.

 

Миливојевић је напоменуо да су при томе важне двије ствари, и то да Француска има интерес да чује глас Срба и залагање за изворни Дејтонски споразум.

 

Прво, навео је он, показало се да западна слила каква је Француска има интерес да чује глас Срба и да постоји шанса да разумије њихову позицију.

 

– То показује да коријени традиционалног пријатељства између српског и француског народа и наших држава у историји, ипак, имају неког значаја данас. Француска је у овом тренутку, једина западна сила која је спремна да чује и глас Срба из БиХ – истакао је Миливојевић.

 

Друга ствар која је важна, каже Миливојевић, јесте да постоји интерес на Западу за дијалог са Републиком Српском у функцији безбједности и стабилности.

 

– Најважнија ствар у томе је залагање за изворни Дејтон. Мислим да је највећи резултат ове посјете Паризу, осим афирмције Бањалуке и Републике Српске као ентитета, такође и афирмација Дејтонског споразума – истакао је он.

 

Миливојевић указује да не треба заборавити да је Дејтонски мировни споразум потписан управо у Паризу и да Французи, када говоре о том изворном документу користе назив Париско-дејтонски споразум зато што је потписан тамо.

 

– Према томе, и та симболика је изузетно важна. Мислим да је и то потврда повратка Француске на традиционалну политику, чије упориште на овим просторима је српски народ – навео је Миливојевић за Срну.

 

Он је констатвовао да је то показала и недавна посјета Паризу предсједника Србије Александра Вучића, а сада и Додикова.

 

Миливојевић оцјењује да Француска жели себе сада да дефинише као водећу силу у ЕУ и тражи своје место на просторима региона, будући да у Хрватској и у Федерацији БиХ доминира њемачки утицај, а у окружењу британски или амерички.

 

– Француска кроз враћање на традиционалну политику види упориште управо у српском народу и српској држави на овим просторима. Тако да се може убудуће рачунати да српски народ и српска држава у Паризу имају прилику и могу да изнесу своје ставове и могу да рачунају да буду саслушани, као и да се и њихови интереси на одговарајући начин разумију, а некада и прихвате – нагласио је Миливојевић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести