НОВОСТИ

Milunović: Dokle će srpske žrtve čekati na pravdu i kaznu za zločince?

10/05/2021

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović danas je u Istočnom Sarajevu pitao Tužilaštvo BiH dokle će srpske žrtve i njihove porodice čekati na procesuiranje i pravično sankcionisanje svih koji su počinili zločine nad nedužnim Srbima.

 

Duško Milunović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović

Milunović je dodao da slučaj Dobrovoljačke ulice nije prvi kada je riječ o kažnjavanju zločinaca koji su počinili zločine nad Srbima.

 

– Čuo sam da je Tužilaštvo BiH navodno intenziviralo rad na ovom slučaju, međutim interesuje me koliki će biti intenzitet njihovog djelovanja. Možda će, kao sa Jovom Divjakom, koji je učestvovao u napadu na kolonu JNA i koji je nedavno umro, da čekaju da svi umru koji su počinili zločine, pa da se predmeti zatvore kao da ništa nije ni bilo – izjavio je Milunović novinarima nakon obilježavanja 29 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

 

U istoriji su, istakao je on, stalno postojala pravila ratovanja, nekada nepisana, ali sada, u savremenom svijetu, postoje pisana pravila ratovanja.

 

– Očigledno je tada u Skoplju bio dogovoren miran izlazak kolone JNA iz Sarajeva i po tom dogovoru kolona je krenula u mirnodopskom poretku. Potpuno smo svjesni, čak i oni koji nemaju vojno obrazovanje, da je vojna kolona tada najranjivija i nije sposobna niti je u stanju da pruži otpor i da se bori – naveo je Milunović.

 

Kolona JNA 1992. mučki napadnuta

 

Prema njegovim riječima, kolona JNA 2. i 3. maja 1992. godine mučki je napadnuta, a mladi vojnici su pobijeni.

 

– To nije jedini slučaj srpskog stradanja jer su zločine nad Srbima počinili i pripadnici Petog korupusa takozvane Armije BiH i mnogi od tih zločina, kao i ovaj u Dobrovoljačkoj ulici, poznat je široj javnosti jer je snimljen kamerom, ali još niko za to nije odgovarao – rekao je Milunović.

 

On je upozorio da niko nije odgovarao ni za zločine nad Srbima u Podrinju, gdje su pobijena djeca, žene i starci, za šta je glavni krivac ozloglašeni mulimanski komandant Naser Orić, a koji za te zločine nije kažnjen.

 

– Očigledno po komandnoj odgovornosti odgovaraju samo Srbi i ona je rezervisana samo za Srbe. Postavljam pitanje Tužilaštvu BiH dokle ćemo da čekamo, dokle će da čekaju srpske žrtve da se zločinci izvedu pred lice pravde i budu kažnjeni – naveo je on.

Milunović je pojasnio da, zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, Organizacioni odbor ove manifestacije nikoga od članova porodica poginulih ili preživjelih pripadnika kolone JNA nije pojedinačno zvao na današnju ceremoniju.

 

– Čim situacija bude stabilizovana, mi ćemo nastaviti da obilježavamo značajne datume iz srpske istorije, kao i ranije, uz puni pijetet i dužno sjećanje – poručio je Milunović.

 

Parastotom i polaganjem vijenca i cvijeća kod centralnog spomen-krsta na groblju u Miljevićima danas je u Istočnom Novom Sarajevu obilježeno 29 godina od zločina koji su nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izršili pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih formacija.

U ime Narodne skupštine Republike Srpske ovoj ceremoniji prisustvovao je narodni poslanik Miroslav Vujičić, a prisutni su bili i predstavnici institucija Republike Srpske, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i pripadajućih opština, kao i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

Događaj obilježen danas zbog Vaskrsa

 

Ovaj događaj obilježen je danas umjesto 3. maja jer se u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom parastosi ne vrše sedam dana prije i sedam dana poslije Vaskrsa.

 

U napadima pripadnika takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, koji su se odigrali 2. i 3. maja u Sarajevu, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, poginula su 42 pripadnika JNA.

 

Iako je bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

 

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

 

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

 

Događaj je obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, uz skraćeni program i ograničeni broj građana.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести