НОВОСТИ

Москва позива Израел и Палестину на деескалацију и поштовање хуманитарног права

12/10/2023

Москва позива Израел и Палестину на деескалацију насиља и поштовање међународног хуманитарног права, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

 

 

– Позивамо сукобљене стране на деескалацију насиља и поштовање међународног хуманитарног права како би се избјегле нове жртве међу цивилним становништвом. Снажно осуђујемо било какве манифестације екстремизма, тероризма, узимања талаца, блокаду људи, намјерно стварање неподношљивих услова за њихов живот и друге насилне акције над цивилима као и неселективну употребу силе током војних операција – наводи руски спољнополитички ресор.

Министарство је саопштило да су током борбених дејстава на југу Израела погинула четири руска држављанина који су имали и израелско држављанство.

Руска дипломатска представништва у Израелу и Палестини покушавају да утврде судбину још шест Руса који се воде као нестали.

У међувремену, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и министар спољних послова Омана Бадр бин Хамад бин Хамуд ел Бусаиди разговарали су телефоном о ескалацији палестинско-израелског сукоба.

Како је саопштила руска страна, министри су истакли да је неопходно предузети хитне мјере у интересу што бржег прекида ватре и отварања хуманитарних коридора, што ће омогућити да се избјегну нове жртве и пружи практична помоћ цивилима који су настрадали током борбених дејстава.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести