НОВОСТИ

На сцени злоупотреба Савјета безбједности УН и манипулација међународним правом

02/11/2023

Српски члан Предсједништва Бих Жељка Цвијановић рекла је да је процедура именовања високог представника јасно прописана Дејтонским мировним споразумом и да је на сцени велика злоупотреба Савјета безбједности УН и огромна манипулација међународним правом.

 

 

Цвијановићева је рекла да је апсолутна лаж да УН нема улогу у именовању високог представника како то тврди амерички представник у Савјету безбједности, те истакла да изврнута теза неће бити прихваћена јер не одговора ономе што каже Дејтонски мировни споразум.

– Они се руководе оним да када милион пута изговорите лаж, да ће то постати истина. Амерички амбасадор при УН претпостављам да зна да је Дејтонски споразум настао у његовој земљи и да у њему пише ко су стране које предлажу високог представника и да се он потврђује релевантном резолуцијом у Савјету безбједности УН – појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да је право страна које је прописано Дејтонским споразумом узурпирао Савјет за имплементацију мира.

– Они су предлагали имена, али и тада су сви високи представници били потврђени релевантном резолуцијом у Савјету безбједности УН након чега се сматрало да су добили потребан капацитет и легалитет да би могли да дјелују као високи представници – рекла је Цвијановићева у Градишци.

Кристијан Шмит, истакла је Цвијановићева, није добио такву верификацију.

– Сама чињеница да се упућује извјештај неког човјека који није добио такву верификацију у Савјету безбједности УН показује докле је све то доведено – рекла је Цвјановићева.

Цвијановићева је поручила да се, стављањем међународног уговора у функцију дневнополитичких обрачуна, од БиХ покушава направити држава онаква каква није замишљена Дејтонским мировним споразумом.

– Општа манипулација, општа лаж, општа злоупотреба Савјета безбједности УН. Ми нисмо никада ни тврдили да Савјет безбједности именује некога, већ смо тврдили да стране предлажу високог предстваника, а верификује га Свјет безбједности УН, што и пише у Дејтонском споразуму – рекла је Цвијановићева.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести