НОВОСТИ

Нешић: БиХ не треба колонијални управник

15/10/2023

БиХ у 21. вијеку не треба колонијални управник, политички фактори морају сами да се договарају, а не да један човјек одлучује умјесто Срба, Бошњака и Хрвата, изјавио је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић и изразио наду да је и он својим дјеловањем успио да додатно ојача зид аргумената који стоје између институције високог представника и лажног представљања њемачког дипломате Кристијана Шмита.

 

 

Он је изразио наду да је бар мало помјерио друге чиниоце ка овој спознаји.

 

Срамно: Нешић извријеђан на ЕУФОР-овом званичном налогу

 

– У супротном, пет свјетских сила нам може послати по човјека који ће одлучивати умјесто Срба, Бошњака и Хрвата – рекао је Срни Нешић.

Он је навео да саопштење ОХР-а, у којем признају да Шмит није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, прихвата као признање својој посвећености послу министра безбједности у Савјету министара и снази аргумената који су из те посвећености предочени јавности.

– Као грађанину Републике Српске драго ми је јер сам очигледно успио да додатно ојачам зид аргумената који стоје између институције високог представника и лажног представљања њемачког дипломате Кристијана Шмита – рекао је Нешић, који је и лидер ДНС-а.

Нешић је раније изјавио да су провјере показале да је Кристијан Шмит нелегитиман и да заправо у БиХ представља Њемачку, а не УН.

Он је позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Из ОХР-а је саопштено у вези са лигитимитетом Шмита да је “Управни одбор Савјета за спровођење мира 27. маја 2021. године “званично именовао” Шмита за високог представника за БиХ”, те да “израз подршке Савјета безбједности УН није правно неопходан за ступање на снагу одлуке Управног одбора ПИК-а о именовању новог високог представника”.

Русија и Кина, као сталне чланице Савјета безбједности УН, не признају Шмита за високог представника у БиХ јер његов мандат није потврђен у овом тијелу УН.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести