НОВОСТИ

Нешић: резолуција о Сребреници неће донијети ништа добро

14/04/2024

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да је у току општа хајка припадника међународне заједнице и одређених људи из Федерације БиХ на Републику Српску, те да ће резолуција о Сребреници, ако буде изгласана у УН, бити додатни алат за притиске и на Србију и на Српску, али неће донијети ништа добро.

 

 

Нешић је навео да је предсједник Србије Александар Вучић добро оцијенио да је један од разлога за иницијативу за ту резолуцију то да српски народ буде кажњен због слободарске и независне политике, те да на тај начин буде притиснут због Косова и Метохије и оријентације у спољној политици.

Нешић је рекао да је увјерен да Република Српска може постати независна држава и да ту не би говорио о било каквом отцјепљењу, већ о подјели БиХ мирном солуцијом на фактичко стање ствари.

Он је истакао да је Република Српска данас јединствена и хомогена, гдје већинско становништво јесте српско и 90 одсто жели независну Републику Српску.

Нешић је нагласио да су се Срби увијек залагали за поштовање Дејтонског мировног споразума, али да у ситуацији када то више није могуће схватају да је неминовна опција мирно раздвајање.

– Само желимо поштовање оног што јесте Република Српска, која има своју територију, свој народ, своје институције, своје надлежности. Било какву другу БиХ нећемо прихватити. Ми се данас налазимо у БиХ у којој не желимо да будемо, али смо пристали зарад мира и безбједности – рекао је Нешић.

Одговарајући на питање да ли је предсједник Републике Српске Милорад Додик у праву кад каже да БиХ неће преживјети све притиске, Нешић је навео да је БиХ дубоко подијељена са три народа и два ентитета и да свакодневна дешавања у БиХ наводе на питање да ли та земља и данас уопште постоји као нормална и функционална.

– Све подјеле које постоје у БиХ видљиве су на сваком кораку. Кад уђете у Републику Српску, дочека вас српска тробојка, кад уђете у Федерацију БиХ под доминантном контролом муслимана, дочека вас плаво-жута застава, а кад уђете на територију под контролом Хрвата, дочека вас њихова шаховница. Зато кажем да би мирно одвајање било само спровођење стварне ситуације на терену – указао је Нешић.

Он је рекао за “Курир” да је Милорад Додик легално изабрани председник Републике Српске и представља изборну вољу српског народа, те да не вјерује у могућност његовог хапшења, али да се озбиљно схватају све такве информације које долазе и до предсједника Српске.

– Такве сулуде намјере и бесправни атак, Република Српска неће дозволити – поручио је министар безбједности у Савјету министара.

Нешић је указао да поступци Кристијана Шмита и његово именовања које није одобрено у Савјету безбједности УН говоре о “демократији” која се покушава наметнути у БиХ.

– Нигдје на свијету појединац не доноси законе. Ако мало боље погледате, он је на неки начин суспендовао парламент, јер је преузео његову улогу и доноси законе. Шта ће се десити ако сутра суспендује судску власт, хоће ли он постати и судија? Он нема потврду Савјета безбједности, он није именован Дејтонским мировним споразумом, врши недемократске потезе, ставља се изнад институција, а то је неприхватљиво и није у складу са Повељом УН, која гарантује суверенитет једне земље – напоменуо је Нешић.

Он је упозорио и на пријетњу коју представљају радикални исламисти, који су, како је навео, спремни на све.

Поводом Додикове најаве да ће отићи у Русију и срести се са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, Нешић је рекао да ће и он највјероватније крајем априла бити у Санкт Петербургу на безбједносном форуму заједно са предсједником Српске.

– Ми Срби доживљавамо Русију као пријатељску земљу која се поставља и заштитнички према нама и на гласању Савјета безбједности, кад нас штити стављањем вета да нас не означе као геноцидан народ. То се не смије заборавити. Култура, вјера, традиција и везе српског и руског народа су нераскидиве и треба их његовати – рекао је Нешић и подсјетио да БиХ није увела санкције Руској Федерацији.

Одговарајући на питање да ли се боји реаговања западних представника поводом одласка у Русију, Нешић је поручио да га не занима шта ће да кажу стране амбасаде и истакао да је српски народ слободарски, да никада није пристајао на ропство, да се свим снагама борио за слободу и да има право на своје мишљење и на заштиту властитих интереса.

– Не желим да будемо колонија. Не занима ме шта ће да каже неко од страних амбасада, поготово овај случајни туриста у БиХ који се одазива на име Шмит. Што се мене тиче, он више ни не постоји овде – рекао је Нешић.

Остале Вијести