НОВОСТИ

Нешић: Шмит највећа несрећа која је задесила БиХ

14/09/2023

Кристијан Шмит је највећа несрећа која је задесила БиХ, изјавио је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

– Успио је вратити БиХ 20 година назад и највећи проблем који тренутно има БиХ јесте – Кристијан Шмит. Више је него очигледно да је његов једини циљ да овдје изазове што дубљу и тешко рјешиву кризу. Понижавајуће је за сваког нормалног и слободног човјека да овдје дође неки странац, без легалитета и легитимитета, и почне се понашати као умишљени некрунисани краљ. Ово је слободна, демократска земља која има институције које функционишу и све одлуке могу доносити једини њене институције – нагласио је Нешић.

 

Коментаришући Шмитове наводе да “у БиХ морају остати ОХР и стране судије све док Дејтон не буде скроз проведен”, као и да ће “остати овако док не буде у потпуности демократско друштво, јер постоји опасност од конфликта и распада БиХ”, Нешић је изјавио за Срну да очекује да се ЕУ одреди према Шмитовом понашању.

 

– Ако желе БиХ у ЕУ, онда ће зауставити Шмита и вратити га кући. Ако то не ураде, јасно је да БиХ не желе у ЕУ, и онда ми треба то да прихватимо и сами се рјешимо окупације човјека који је у својој земљи продуковао невиђену аферу штитећи интересе произвођача канцерогених материја. Очито смо и ми за њега лабораторија – рекао је лидер ДНС-а.

 

Нешић је категорички одбацио могућност да било ко намеће било каква рјешења о државној имовини, петља се у замјену страних судија у Уставном суду и прославу 9. јануара – Дана Републике.

 

– Венецијанска комисија је још 2005. године јасно рекла да је неприхватљиво да ОХР доноси законе и да ОХР треба затворити а појачати присуство ЕУ. Лицемјерно је да Шмит прича како је овдје због грађана! Двије трећине грађана БиХ желе да он оде. БиХ је тренутно једина колонија на свијету и то је колонизатор без легалитета и легитимитета. Доста је тог понижавања и петљања у унутрашње ствари земље. Ми се боримо за слободу, владавину права и суверенитет земље од једног недобронамјерног странца који је због скандала побјегао из своје земље, и умишља да је овдје некаква власт – нагласио је Нешић.

 

Поводом изјаве Шмита да има чврсту вољу да спријечи обиљежавање 9. јануара, Дана Републике. Нешић је поручио да ће се 9. јануар славити онако како доликује.

 

– Деветог јануара је рођена Република Српска и ми имамо право на своје празнике, своја осјећања и свој идентитет. Национални идентитет нам нису могле узети ни Османлије, ни Аустроугари, па неће ни лажни краљ – истакао је Нешић.

 

Што се тиче државне имовине, Нешић је поновио да је то питање ријешено у Дејтону.

 

– Облигациони односи припадају ентитетима. Шмит би за почетак, када је већ докон и жељан упознавања БиХ, требао читати Устав БиХ и Устав САД. Откриће да је Устав БиХ преписани Устав САД, па су и носиоци суверенитета и облигационих односа ентитети као што су у САД савезне државе. Хајде нека оде у Америку и каже да имовина савезних држава није њихова него савезне владе – рекао је Нешић.

 

Он је додао да је јасна и Шмитова интенција да спријечи одлазак страних судија из Уставног суда, а јасни су и мотиви.

 

– Уставни суд је инструмент за дерогирање деојтонске структуре БиХ. Та ера мора бити завршена. ЕУ је замјену страних судија поставила као један од 14 приоритета и он ће бити испуњен, а БиХ ће бити враћен суверенитет. Он ако већ толико воли стране судије, нека их води у Њемачку у Уставни суд – поручио је Нешић.

 

Лидер ДНС-а каже да не зна да ли Шмит има проблем са собом или се руга интелигенцији грађана БиХ, па је сервирао причу о барикадама у Бањалуци.

 

– Таква прича је достојна браће Грим. Али, када се сервира одраслим људима онда је сигнал за узбуну јер говори о проблемима у психолошком профилу аутора бајке – констатовао је лидер ДНС-а.

Остале Вијести