НОВОСТИ

Нешић: Вјерски службеници звецкају оружјем умјесто да шире поруке мира

10/12/2023

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да вјерски службеници Незим Халиловић и Харун Хоџић шире мржњу порукама у којима звецкају оружјем, те оцијенио да је у БиХ једино одговорно позвати на њену демилитаризацију.

 

 

– Страшно је да вјерски службеници Незим Халиловић и Харун Хоџић шире поруке мржње, позивају да се дјеца обучавају стрељаштву и припремају за неке ратове. Од вјерских службеника се прије свега очекује да промовишу мир, толеранцију, поштовање, љубав, суживот, а не да звецкају оружјем – рекао је Нешић.

Нешић је истакао да дјецу треба подстицати да се такмиче у математици, књижевности, науци, фудбалу, а не да се обучавају за ратове који нису стали у неким лудим главама.

Према његовим ријечима, то је забрињавајуће и ужасавајуће, да је у БиХ прошлост истовремено и садашњост.

Нешић је додао да је добио информацију да је Халиловић члан Главног одбора СДА, а да је овој партији близак и Хоџић.

– Зато позивам СДА да покаже одговорност и огради се од оваквих ставова, да кажу да будућност није у оружју, него у школама и научно-технолошком развоју. Доста је у прошлом вијеку у овој земљи било крви, за сто наредних вијекова – истакао је Нешић.

Министар безбједности у Савјету министара рекао је да се будућност мора посветити образовању дјеце, развоју науке и научно-технолошком напретку.

У овој земљи којом вијековима владају мржња и страдања, лако су се палили фитиљи, каже Нешић и додаје да је једино одговорно позивати на забрану сваке врсте оружја и наоружања, на њену демилитаризацију.

– Страшно је чути овакве поруке од људи вјере. Такве поруке и такво понашање прије свега треба да осуде и одбаце Бошњаци и Исламска заједница. Желим да вјерујем да они не дијеле ове ставове и да и бошњачки народ жели да буде цивилизован европски народ који је спреман да гради неку бољу будућност – рекао је Нешић.

Он је указао да се треба такмичити ко има више радних мјеста, боље плате и пензије, ко је направио више путева и ауто-путева, отворио предузећа, подигао стандард, урадио нешто добро, умјесто што се шири мржња.

– Мржња је увијек знак слабости оног ко мрзи и врати му се као бумеранг – рекао је Нешић за Срну.

Имам Харун Хоџић, бивши припадник злогласне 7. муслиманске бригаде, рекао је на вјерском предавању у Немили код Зенице да свако дијете треба научити да користи оружје, а од сваке ловачке секције направити формацију која се спремна да се брани.

Он је навео и како у ловачка удружења треба довести пензионисане, демобилисане припаднике Армије БиХ.

На трибини је говорио и Незим Халиловић Мудерис, који је рекао да “агресија на БиХ траје”.

Хоџић је на овом предању рекао да је у Зеници био припадник 7. муслиманском бригадом тзв. Армије БиХ. Ријеч је о злогласној бригади у којој су били муџахедини који су починили стравичне злочине над српским народом и ратним заробљеницима у Возући и на Озрену.

Према писању портала “Дневник.ба”, Халиловић је неформални вођа вехабија, имам фахдове џамије у Сарајеву и ратни командант 4. Муслиманске бригаде такозване Армије БиХ у Коњицу.
Иначе је високорангирана особа у Управи Исламске заједнице БиХ

Остале Вијести