НОВОСТИ

Нешић: Заједно се морамо борити против родно заснованог насиља

15/05/2024

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је на данашњој ОЕБС конференцији посвећеној борби против родно заснованог насиља да је то један од најозбиљнијих изазова с којим се суочава наше друштво.

 

 

– Као министар безбједности, дубоко сам посвећен борби против свих облика насиља, а посебно против насиља заснованог на роду. Сви смо као друштво били потрешени и још увијек се не можемо отргнути од шока које је изазвало родно засновано убиство у Тузли протекле године које је шокирало читаву Европу. Родно засновано насиље представља флагрантно кршење основних људских права и дубоко поткопава темеље нашег друштва. У БиХ се суочавамо с овим изазовом свакодневно и морамо се заједно борити против њега – рекао је Нешић.

Додао је да ова конференција представља важан корак ка јачању свијести, размјене најбољих пракси и развијању ефикасних стратегија за превенцију и сузбијање родно заснованог насиља.

– Кроз дијалог, едукацију и сарадњу, можемо створити окружење у којем свака особа може живјети слободно или са битно смањеним ризиком од страха и насиља. Важно је да се осигура да жртве добију подршку и приступ ресурсима који им омогућавају да се оснаже и опораве. Такође је кључно да се промовишу позитивни модели мушкости и женскости, те да радимо на превазилажењу родно утемељених стереотипа и норми које доприносе насиљу. Као друштво, имамо одговорност да осигурамо да сваки појединац, без обзира на род, добије праведност и заштиту коју заслужује. Нема оправдања за насиље, и заједно морамо створити окружење у којем се насиље не толерише и гдје се сваки облик злостављања оштро осуђује – истакао је Нешић.

Промоција родне равноправности у сектору безбједности у БиХ представља кључни корак ка изградњи инклузивног и ефикасног система. Нешић је нагласио да је родна равноправност витална за одрживост и успјех сваког друштва. У сектору безбједности, то значи осигуравање једнаких прилика и третмана за све припаднике, без обзира на род.

На конференцији се обратила и генерална секретарка ОЕБС-а Хелга Шмид.

Остале Вијести