НОВОСТИ

Нобило: Додикова одбрана је суверенистичка одбрана у односу на БиХ

17/11/2023

Адвокат Анто Нобило рекао је да је предмет против предсједника Републике Српске Милорада Додика занимљив с правног аспекта и да је Додикова одбрана у складу са суверенитетом БиХ.

 

 

Он је за АТВ рекао да је одбрана Додика у складу са суверенитетом БиХ, јер је он суверениста. Његова одбрана, гдје покушава рећи да Кристијан Шмит нема овлаштења да влада овом земљом, је уједно и суверенистичка одбрана у односу на БиХ, поручио је Нобило.

“Могу рећи да сам у задњих десет дана интезивно радио и проучавао ситуацију. Са мог правног стајалишта, ради се о једној занимљивој и необичној ситуацији, раритетној, можда јединој у Европи и због тога је врло интересантно. Ту се спаја међународно јавно право, уставно право и кривично право“; изјавио је Нобило за АТВ.

Каже да је највише проучавао и на чему је највише радио је позиција високог представника у БиХ.

“Наиме, чини ми се сасвим невјероватно да толико дуго, 28 година, та институција функционише у БиХ. Мени је било разумљиво да је могуће да је високи представник био у функцији неколико година након рата, док се ситуација стабилизовала. Међутим, ми овдје имамо ситуацију да су овлаштења високог представника током година ширене и сада се суочавамо са једном необичном ситуацијом да високи представник, дакле, један једини човјек,  доноси законе у БиХ, да његови закони имају приоритет над законима које доносе политички представници народа БиХ, који су изабарали те своје политичке представнике. Тога нема нигдје у свијету“, поручио је цијењени адвокат.

Нобило је истакао да је то апсурд и није спојиво са сувереном државом.

“Ја знам да предсједник Републике Српске има своје политичке опоненте и да њима одговара овај сукоб. Међутим, сутра ће тај исти високи представник по њима ударати. Мислим да је интерес свих који живе у БиХ да БиХ буде права суверена држава, да сутра уђе у Европску  унију. Овако то не може“, сматра Нобило.

Он смтара да за именовање Кристијана Шмита недостаје Резолуција Савјета безбједности, онако како су се именовали његови претходници.

„Јасно ми је да је Савјет безбједности сада мало проблематичан због проблематичне ситуације у свијету. Међутим, сматрам да се Кристијан Шмит требао суздржавати од наметања закона, а поготово закона која се односе на људска права, то је рецимо Кривични закон. Још ако он доноси законе, ако се ради о неким системским законима, то је једна ствар, али сасвим друга ствар је када он доноси Кривични закон који директно дира људска права људи у БиХ“, сматра Нобило.

Додаје да му се чини да је ово битка за смјештање виског представника на мјесто гдје му припада, а то је да коорднира и помаже легално изабраним представницима власти у обављању својих функција те да је то борба за суверену БиХ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести