НОВОСТИ

Нобило: Проблем БиХ – да ли ће се поштовати Дејтон или се иде на ревизију Устава

14/03/2024

Основни проблем Босне и Херцеговине је да ли ће се стриктно поштовати Дејтонски мировни споразум и Устав или ће се ићи на ревизију Устава, рекао је адвокат предсједника Републике Српске, Антo Нобило током обраћања на панел-дискусији на високом нивоу о будућности БиХ у контексту њеног европског пута у Бечу.

 

 

– А све како би се ријешили проблеми – да ли ће БиХ бити држава грађана или два ентитета и три народа, да ли ће бити мање или више централизована, хоће ли ентитети или БиХ бити власници имовине и да ли ће БиХ бити држава крњег суверенитета којом управљају странци или суверена држава – додао је Нобило.

 

Он наводи да, сва ова легитимна питања, умјесто преговором народа, једностраном акцијом “високог представника” покушавају се разријешити кроз казнени поступак.

 

– Припремајући се за поступак наметнуло се кључно питање прихватљивости улоге Кристијана Шмита у држави која је на ЕУ путу. Шмит је закључио да је његов главни политички противник Милорад Додик, предсједник једног од два ентитета. Шмит је оцијенио ако га уклони, оствариће све политичке циљеве. Како уклања проблем – сам дописује Кривични закон, одређује да је кривично дјело непоштовање његових одлука, и да ли се иде у затвор или не – наводи Нобило.

 

Нобило додаје да у том случају Шмит може да се бави политиком, оцијењује да Додик “не поштује одлуке и тражи и добија казнени поступак против њега”.

 

– Метода позната – онај ко има врховну моћ у држави елиминише противнике помоћу политичких казнених поступака – наводи Нобило.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести