НОВОСТИ

“Ноћни воз” Сарајево – Кијев: Вјерни сарадници Запада спремни да служе туђим интересима

25/08/2023

Посјетом Кијеву бошњачки и хрватски чланови Председништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић поручили су Западу да су му вјерни сарадници под било којим околностима. У њима превладава страх од истински суверене и самосталне БиХ и зато ће увек бити спремни да служе туђим интересима и да глуме да су надређени српском народу.

 

 

Овако посјету двојице чланова Председништва БиХ, Жељка Комшића и Дениса Бећировића Украјини коментарише за Спутњик савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић.

Комшић и Бећировић су, подсјећамо, у Украјину отишли како би присуствовали самиту такозване Кримске платформе и срели су се са украјинским челником Владимиром Зеленским, који је, како је саопштено “указао на важност придруживања БиХ политици санкција ЕУ против Русије”.

Чланови Предсједништва искористили су прилику да повуку наводне паралеле између БиХ и Украјине. Тако је Комшић истакао да долази из државе која је такође, наводно, била жртва агресије, како је рекао, медијске, економске, као и покушаја “порицања културолошког идентитета Босне и Херцеговине и њених народа”.

Уз то, током путовања “ноћним возом” до Кијева, Комшић и Бећировић фотографисали су се у мајицама на којима је био ратни грб БиХ. Изгледа да су двојица чланова Предсједништва промашила у повлачењу паралела између БиХ из деведесетих и данашње Украјине јер, како Тадић каже, једина паралела могла би да буде то што су некада Бошњаци и Хрвати, као данас Украјинци, постали средство ратовања за туђ рачун.

– Мислим да су боравком у украјинској престоници они доживели “флешбек” и видјели да украјински народ пролази оно што су пролазили Бошњаци и Хрвати као жртве гурнуте у бесмислени рат, само зато да би се растурила бивша Југославија и да би се наставила експанзија НАТО на овим просторима – објашњава Тадић.

Ипак, без обзира на све што је у Кијеву изречено, као и на шовинистичку иконографију и Комшићеве квазиисторијске коментаре, Бећировићев и Комшићев боравак у Украјини, према Тадићевом мишљењу, неће имати већих импликација на босанскохерцеговачке прилике јер та посета није била у складу са Уставом БиХ. На то су указали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и српска чланица Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, окарактерисавши подухват двојице чланова Предсједништва као приватан будући да о њему није било сагласности Предсједништва.

Зато и Тадић констатује да је, како каже, Дејтон победио и у овом случају.

– Комшићева и Бећировићева посјета нема чак ни симболички карактер када је у питању БиХ, с обзиром да нема одлуке Предсједништва о посјети. Једино што су показали јесте немоћ да се дејтонска мировна структура наруши – сматра он.

Што се тиче шовинистичке иконографије којом су се двојица чланова Председништва БиХ дичила током пута према Кијеву, према Тадићевим ријечима, то показује да они не разумију шта је будућност БиХ.

– Бесмислено је када тај грб стоји на Комшићу као номинално хрватском члану Председништва БиХ, јер под тим грбом Хрвати су нападани, вршено је етничко чишћење, чињени страшни ратни злочини, за које су чак и неки од Бошњака морали одговарати, иако у овој земљи није пракса да Бошњаци одговарају за ратне злочине – констатује Тадић.

Са друге стране, додаје Тадић, Бећировић је могао да буде војник Армије БиХ, али је ту прилику, по свим доступним информацијама, пропустио.

– Све скупа, то јесте једна бескрајно велика глупост и политичка суманутост која, захваљујући Дејтонском споразуму, не може изаћи изван лудачке кошуље која је управо таквима сашивена, скројена и обучена – констатује он.

Тадић не очекује да ће ова приватна посјета Бећировића и Комшића имати било какве посљедице за Српску јер, како каже, провокације и атаци на сувереност Републике Српске нижу се из дана у дан и трају од 1996.године.

– Ми смо научили да живимо са тим и оно што нас највише изненађује је то што, осим источних гаранта Дејтонског споразума, западни гаранти немају сензибилитет за та питања. Заправо ћуте на све то, дајући прећутну подршку ономе што раде ти људи – упозорава на крају Тадић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести