НОВОСТИ

Нова провокација Шмита – у Поточарима запријетио примјеном тзв. бонских овлашћења

20/09/2023

Нове провокације Кристијана Шмита. Дошао је у Меморијални центар у Поточарима и, иако без легитимитета високог представника, поручио да је наметнуо измјене Закона о центру којим ће бити формиран Институт за науку и образовање.

 

 

Најавио је и “успостављање регистра ратних злочинаца и забрану њиховог именовања на функције”, али и запријетио тзв. бонским овлашћењима.

 

Из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Српске питају да ли то значи да је процесуирање ратних злочина завршено и шта је са злочинима почињеним над српским народом, али и онима који су их починили.

 

Шмит наметнуо је измјене Закона о Меморијалном центру у Поточарима којим ће формирати “институт за науку и образовање”.

 

– Ми се морамо суочити са порицањем ревизионизмом и искривљивањем истине који су утврдили домаћи и међународни извори – рекао је Шмит.

 

И док се Шмит позива на ревизионизам, сам покушава да прекраја историју наметнутим измјенама закона о Меморијалном центру у Поточарима, поручују из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Кажу да Шмит користи овај центар за обрачун са Србима и у томе има подршку Бошњака, јер сваки напад на Републику Српску креће из Сребренице.

 

– На овај начин они покушавају да ставе у сјенку извјештај међународне комисије Гидеона Грајфа коју је формирала Влада Републике Српске, гдје се јасно и недвосмислено каже да у Сребреници није било геноцида. Они покушавају на тај начин да убију истину, прекроје историју и направе онако како њима одговара – каже Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

 

А док је данас најављивао нове одлуке, споменуо је Шмит да их има још у отвореној ладици – шта се крије у њој, није појаснио. Оно што је још најавио је “прављење регистра ратних злочинаца и забрану њиховог именовања на функције”. Није се либио ни да се позове на тзв. бонска овлашћења, уколико наведено не буде могуће донијети кроз парламентарну процедуру.

 

Срби питају шта са злочинцима, али и злочинима почињеним над Србима.

 

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих особа Виктор Нуждић каже да се оправдано може поставити питање да ли се овим ставља тачка на процесуирање ратних злочина над Србима.

 

– Да ли је Србима послата јасна порука да за злочин над њима нико неће одговарати? Многобројни злочини над Србима нису процесуирани, прошло је већ 30 година… Шта ћемо са лицима, у који регистар ће ући лица која су и преминула у међувремени, а евидентно је да су чинили најбруталније злочине над Србима – пита Нуждић.

 

Многи су над Србима починили најбруталније злочине, а за њих никада нису одговарали. Подсјећамо, управо такве бранио је и сам Шмит. Подсјетимо на писање портала РББ онлајн из 2007. године у којем наводе да се као државни секретар залагао за рехабилитацију и очување нацистичких хероја. Успротивио се приједлогу да се име Вернера Молдерса, нацистичког пилота уклони са војних објеката, под одређеним изговором.

 

Подсјећамо и да је бивши израелски премијер Шимон Перес одбио да прими награду ХСС, јер се ова њемачка фондација, чији је потпредсједник Шмит, годинама финансирала новцем из нацистичког насљеђа. Ово су подаци који су испливали у јавност, у којој својим потезима према српском народу и њиховој земљи, Шмит, свакодневно, јасно показује своје право лице.

Остале Вијести