НОВОСТИ

Новаковић Бурсаћ: Косово саставни дио Србије, у Савјету Европе крши се међународно право

17/04/2024

Препоруком за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе прекршене су норме и Статут овог савјета који прописује да члан ове организације може постати само држава, а самопроглашено Косово не задовољава критеријуме независности, рекла је члан делегације Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ.

– Самопроглашено Косово не испуњава услове да је држава у смислу Повеље УН, па не може бити држава у смислу члана четири Статута Савјета Европе. Та територија је насилно одвојена од суверене и међународно признате државе Србије – рекла је она.

 

Новаковић Бурсаћ је за РТРС рекла да је Косово саставни дио Србије која је чланица Савјета Европе и да су и они који су гласали за нацрт извјешатаја којим се препоручује чланство свјесни тога.

 

Она је навела да се у прошлој години све што је везано за пријем самопроглашеног Косова дешавало убрзано, како би се “сломиле” све норме и принципи међународног права и Косово постало члан.

 

Новаковић Бурсаћ је рекла да су два од четири члана делегације БиХ гласала против – она и Бранислав Бореновић.

 

Парламентарна Скупштина Савјета Европе усвојила је нацрт извештаја којим се препоручује чланство самопроглашеног Косова у Савјету Европе. За пријем је гласао 131 од 171 присутног члана, 29 је било против, а 11 уздржано.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести