НОВОСТИ

Новаковић Бурсаћ: Малигни амбасадорски утицај

01/03/2023

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су саркастичан тон, погрешне интерпретације и двоструки стандарди нажалост постали репертоар којим се служе поједини представници међународне заједнице у БиХ, што би се могло назвати малигним амбасадорским утицајем који сигурно не може донијети добро никоме у овој земљи.

 

 

– Преношења надлежности се јесу дешавала, али никада нису добила своју демократску и уставну легитимацију, а из те чињенице се види и зна колико је ту било “добровољности” – констатовала је Бурсаћева, реагујући на текст америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија поводом 1. марта – такозваног дан независности БиХ.

Када је некада и било воље међу представницима Републике Српске да се нешто уреди на заједничком нивоу, напоменула је Бурсаћева, негативни резултати разних реформских процеса, проказане и доказане лоше намјере према Републици Српској су учинили то да сада постоји снажна воља само да се надлежности врате искључиво у уставни оквир, тамо гдје припадају.

Она је додала да је нажалост, сада тренд да се све могуће покушава повезати са сукобима на истоку Европе, али да то није увијек добро повезиво.

– Народу у Украјини треба прекид оружаних сукоба, нама у БиХ треба стабилност, а нити једно ни друго се не постиже злонамјерним интервенцијама извана – поручила је Бурсаћева.

Марфи је објавио текст поводом такозваног дана независности БиХ у којем је честитао 1. март, те се осврнуо на ситуацију у земљи.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Србима 1. март буди сјећања на убиство српског свата на сарајевској Башчаршији Николу Гардовића, а потом на крвави рат и стотине хиљада жртава, те овај трагични датум Република Српске не обиљежава. Република Српска празнује 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

 

Остале Вијести