НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Новаковић Бурсаћ: Оптужнице без упоришта – пут у колонијализам

13/09/2023

Делегат Срба у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да чињеница да Суд БиХ нема упориште у легалном правном оквиру и процедурама за подизање оптужнице против званичника Републике Српске није ништа друго до потврда да дио међународне заједнице БиХ види као колонијалну територију на којој и путем правосуђа тестирају своје идеје о управљању, моћи и манипулацијама.

 

Бурсаћева је нагласила да је понашање Суда БиХ у случају потврђивања оптужнице против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића кристално јасна манифестација чему су све водиле и чему треба да служе неуставне, нелегалне и насилне трансформације правног система у БиХ у виду формирања институција правосуђа на БиХ нивоу – слому Српске путем фалсификовања историје пресудама за ратне злочине, дисциплиновања неподобних политичара, а ево сад и креирањем правосудног оквира за политичке прогоне.

 

– Морбидна идеја једног странца да своју вољу за наметање закона, ничим предвиђену, ограничену нити легално засновану, покуша озваничити кроз некакав кривични закон и провести кроз судски процес, у ствари је покушај дисциплиновања представника и слабљење позиција Републике Српске како би се она повиновала вољи да се из екстерних, нелегалних центара влада овом земљом и њеним ресурсима, невезано за право и правду – рекла је Бурсаћева.

 

Она је напоменула како дио међународне заједнице у БиХ, чија је персонификација Кристијан Шмит, није успио да путем избора, кроз разне притиске, “ЦИК-махинације” и фаворизовање опозиционих кандидата, добије жељене актере са којима би процесе у БиХ водили у себи жељеном правцу централизације и развлашћивања Републике Српске, па је очито да су се досјетили судског процеса као метода за уклањање њима неподобних.

 

– То што сада наша опозиција, Шмитови и амбасадорски миљеници, наводно не желе да се састану са њим, представа је за јавност која не може да избрише из меморије и регистра чињеница срдачне загрљаје добродошлице, пријеме и осмјехе које су му упућивали као сигнале прихватања њега, свега нелегалног што са собом носи и намјерава, и што сада видимо као процес – рекла је Бурсаћева.

 

Она је констатовала да дио опозиције, првенствено ПДП и Јелена Тривић, прихватају Шмита као високог представника, потврђују њихови јавно изречени ставови да је овај накарадни процес лични проблем Додика, а не институција Српске.

 

– Одбијање опозиције да се сретне са Шмитом јесте утицало на то да се он лично додатно самопонизи, али чврст став институција и јединство унутар свих представничких и извршних тијела Републике Српске по кључним питањима је у овом случају био пресудан, али мора остати и трајни задатак, јер се право и правда морају одбранити ради опстанка и развоје Републике и нас као народа на овим просторима – поручила је Бурсаћева.

 

Суд БиХ је у понедјељак, 11. септембра, потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести