НОВОСТИ

Новаковић Бурсаћ: Саопштење ОХР-а – илустрација једне велике петљаније

15/10/2023

Саопштења ОХР-а у којем признају да Кристијан Шмит није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума само је илустрација велике петљаније коју тај дио међународне заједнице заступа у БиХ, изјавила је делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

 

 

– Они знају да немају никакав правни основ, никакву валидност онога што покушавају да раде, односно они покушавају да дјелују протекторски, да овдје намећу законе и којешта, с циљем овладавања овим простором и ресурсима – рекла је Бурсаћева новинарима у Мркоњић Граду.

Она је нагласила да се Република Српска снажно противи њиховом циљу елиминације Републике Српске и њених надлежности, а који показују и кроз судски процес против предсједника Српске Милорада Додика.

Бурсаћева је нагласила да је заслијепљеност представника недобронамјерног дијела међународне заједнице дошла до зида непостојања њиховог легитимитета.

– Међутим, и даље су очито одлучни да истрајавају, јер многима то омогућује и добра радна мјеста. Многи се надају да ће тај један хибрид и ненормални систем који су основали и имплементирали опстати. Видимо да су спремни да иду у авантуре које по њих не могу да се добро заврше – рекла је Бурсаћева.

Из ОХР-а је, у вези са лигитимитетом Шмита, саопштено да је “Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/ 27. маја 2021. године званично именовао Шмита за високог представника за БиХ”, те да “израз подршке Савјета безбједности УН није правно неопходан за ступање на снагу одлуке Управног одбора ПИК-а о именовању новог високог представника”.

Русија и Кина, као сталне чланице Савјета безбједности УН, не признају Шмита за високог представника у БиХ јер његов мандат није потврђен у овом тијелу УН.

Суд БиХ заказао је за сутра рочиште на којем би предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора “Службеног гласника Републике Српске” Милош Лукић требали да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића за непоштовање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести