НОВОСТИ

Новаковић Бурсаћ: Усвајањем Закона о спречавању сукоба интереса наметнути Закон отишао у историју

08/03/2024

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је значај што је усвајањем Закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ један наметнути закон отишао у историју.

 

 

За нас из СНСД је битно да је напокон један наметнути закон отишао у историју. Наиме, закон о сукобу интереса који је био некада, наметнут је па је послије мијењан – рекла је Бурсаћева новинарима.

Она је навела да данас усвојени закон отвара могућност да се у парламентарној процедури мијења, дорађује.

“Ми смо за то увијек партнер. Једино нисмо за наметнута рјешења и за покушај наметања нечије силе или воље већ за парламетарни дијалог и сарадњу”, нагласила је Бурсаћева.

Она је навела да Закон о спречавању сукоба интереса има дугогодишњу генезу у Парламентарној скупштини, али да је у тренутку могућег отварања преговора са ЕУ убрзано његово доношење, те да у томе не види ништа спорно јер је дуго преговаран и анализиран.

Говорећи о наступу СДА, Бурсаћева је навела да је разлика шта су се у процедури убацили свој закон из прошлог мандата гдје им је било веома стало да одвоје руководства јавних институција, у то вријеме да заштите Себију Изетбеговић од сукоба интереса, али да то није вриједно пажње имајући на уму из каквог миљеа долазе они који сада критикују овај закон.

“Дегутантно је, погледајте њихов актуелни приједлог па ћете видјети како је посебно наглашено то везано за руководство јавних установа, а знамо да је из прошлог мандата”, рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да је у Закону о спречавању сукоба интереса кључно то да су наведене ситуације у којима се избарани званичници налазе, нагласивши да је у питању превентивни закон.

Појаснила је да неко ко прихвати мандат мора да зна шта не смије, али да су у случају кршења сада предвиђени механизми како може и треба бити санкционисан.

За Закон о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ, Бурсаћева је рекла да је био у редовној процедури и да рјешава нека питања која су се појављивала у пракси.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, којим се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и који је један од кључних услова за добијање статуса кандидата.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас измјене и допуне Закона о државној служби у институцијама БиХ, којим се уводи нова категорија државних службеника – инспектор.

Остале Вијести