НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Новаковић Бурсаћ: Вјештачки изазваном причом таргетира се амбасадор Врањеш

31/07/2023

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да је вјештачки изазвана прича да би се таргетирао амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

 

 

– То је вјештачки изазвана прича да би се таргетирао Врањеш. Било је и иначе ружно понашање према свим амбасадорима који долазе из реда српског народа – изјавила је Бурсаћева за БХРТ.

Она је подсјетила да се амбасадору Бојану Вујићу у Вашингтону министар иностраних послова у прошлом сазиву Савјета министра Бисера Турковић није јавила, али и да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић када је одлазио у Загреб, тражио да Врањеш не буде на званичном састанку.

– То је невјероватно. Ријеч је о приличној количини лицемјерја – навела је она напомињући и да је криза вјештачки створена и у недавном случају двије студенткиње због објава на друштвеним мрежама, што је навела неоснованом хајком.

Она мисли да су дјевојке оптужене за нешто што не постоји, за неке реченице које нико није доказао.

– Дјевојке припадају народу и миљеу у којем више од 98 одсто њих поштује своје борце и њихове команданте. То у овој земљи још увијек није кажњиво”, рекла је делегат Клуба српског народа.

Говорећи о деескалацији политичке кризе у БиХ, Бурсаћева сматра да је могућа, али да треба видјети ко ће колико бити досљедан.

– Највећи проблем је наратив који је створен у дијелу политичке јавности које ми зовемо политичко Сарајево , да је оно што је рационално и у складу с Уставом – атак на државу – рекла је Бурсаћева.

Она истиче да се треба вратити изворној дејтонској формули и на стазе прихватања и уважавања.

Говорећи о питању Уставног суда БиХ, Бурсаћева је појаснила да је то проблем који има више нивоа и којег треба рјешавати синхронизовано.

– Практично немате избор судије из хрватског народа већ дуже вријеме. Имате став Народне скупштине по питању избора судија из Републике Српске, дакле из реда српског народа и имате проблем унутар самог Уставног суда БиХ који је, нажалост, себи дозволио да сам прекрши своја правила, што је невјероватно – рекла је Бурсаћева.

Она је додала да у БиХ ниједан проблем није настао преко ноћи, те нагласила да СНСД покушава радити у правцу уставних рјешења што би на крају водило владавини права.

– Пуних 10 година се покушава ријешити питање смјештаја сједишта Управе за индиректно опорезивање. Оно мора бити у Бањалуци, а свако жив зна да квадрат стамбеног и пословног простора 2013. године није коштао као што кошта у 2023. години. У крајњој линији, томе ће тржиште дати одговор. Било какав новац да је за то предвиђен, зграда или не знам шта, мора се набавити путем јавних набавки – рекла је Бурсаћева.

Кад је ријеч о спољној политици, она је рекла да је у Предсједништву БиХ тренутно ситуацију гдје “један члан Предсједништва, а и други као да иду на такмичење да докажу како ће дјеловати мимо става званичног става органа коме припада”.

– Човјек хода по свијету и користи прилику да шири лажи и неистине. Одете изван своје земље и кажете, малтене, да у вашој држави замало почиње рат. У питању су неке незреле политике, незрели политичари, некапацитирани да прихвате реалност и да прихвате да у тој реалности има неких људи који овдје живе и који мисле мало другачије – рекла је она.

Бурсаћева је напоменула да у спољној политици БиХ и даље имају исти став по питању европских интеграција, само што их тумаче другачије.

– Мислимо да кроз европске интеграције није битно само усвојити законе и неке стандарде, него је битно моћи то провести. Кад је то већ тако, онда се не можемо правити и измјештати надлежности како коме падне на памет, него усвојити сходно уставној структури и примјењивати тамо гдје им је мјесто – рекла је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести