НОВОСТИ

Одбор: Први март – датум почетка српских страдања у БиХ

01/03/2023

Први март је за Србе у БиХ симбол прегласавања и мајоризације српског народа и датум почетка српских страдања у БиХ, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

 

Први март - датум почетка српских страдања у БиХ

 

Из Одбора подсјећају да за убиство српског свата Николе Гардовића на сарајевској Башчаршији на данашњи дан 1992. године нико никада није сносио санкције.

– Такозвани референдум који су провели муслимански политичари је фингиран од СДА, јер је на појединим бирачким мјестима тада гласало 100 одсто уписаних. Јасно је да је тада 1992. године СДА проводила политику прегласавања да би протјерали Србе на другу страну Дрине – наглашава се у саопштењу.

Из Одбора подсјећају да је политика “један човјек – један глас” покренута да би Срби били прегласани.

– Српски народ је јасно морао одговорити на тадашњу политику Алије Изетбеговића тако што је стварао своје институције власти које су временом довеле до стварања Републике Српске, а у Дејтону и њене међународне верификације – наводи се у саопштењу.

Из Одбора су подсјетили да је СДА још 1991. године формирала војно крило кроз “патриотску лигу” и зелене беретке које су у марту и априлу 1992. преузеле све полуге власти на дијелу БиХ гдје су муслимани били већинско становништво.

– Јасно је да само организована српска заједница може одговорити историјским изазовима као што је изазов који је 1992. године стављен пред српски народ – поручили су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује.

Остале Вијести