НОВОСТИ

“Опозиција ни до сада није имала шта да тражи на изборима”

10/04/2024

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да опозиција у Српској ни до сада није имала шта да тражи на изборима, те да ће захваљујући грађанима бити опозиција још 100 година.

 

 

Коментаришући позив почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића странкама опозиције да не учествују на локалним изборима уколико они буду проведени по Изборном закону Републике Српске, Вишковић је нагласио да је то жалосно од некога ко је био предсједник Владе и српски члан Предсједништва БиХ.

“Иванић и опозиција су увијек губитници и остаће губитници. Они и по једном и другом закону џаба излазе на изборе. Нека не замајавају јавност да они немају шта тражити на изборима ако се усвоји закон у Републици Српској”, рекао је Вишковић новинарима у Градишци.

Вишковић је позвао Иванића и ПДП да напишу свој закон, истичући да ће га скупштинска већина усвојити, а да неће промијенити ни слова ни зареза.

Премијер Српске је поновио да измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит као нелегални и непостојећи високи представник носи велику замку на коју грађани морају бити упозорени, а то је централизација и пренос надлежности.

“По том закону, Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ бира и плаћа све предсједнике бирачких одбора и њихове замјенике, те ће их у једном моменту прогласити државним службеницима. То значи да ће у Лијевче Пољу, Тополи, Градишци, предсједник бирачког одбора одговарати ЦИК-у у Сарајеву. То за Републику Српску значи пренос надлежности, централизацију и њен нестанак”, упозорио је Вишковић.

Према његовим ријечима, измјене Изборног закона БиХ су само замајавање јавности, да се види реакција Републике Српске на оно што слиједи, а то је наметање закона о имовини.

“Званичници Републике Српске нису спремни на такву издају и такав пренос надлежности”, рекао је Вишковић.

Он је упитао из којих ће средстава Република Српска, ако остане без имовине, исплаћивати борце, пензије, социјална давања, плате.

“Да ли неко мисли да се ништа неће промијенити у болницама, у локалној управи, у образовању и да ће наши борци моћи да траже своја права у Сарајеву, умјесто Бањалуке?”, упитао је Вишковић.

Он је нагласио да Република Српска има све капацитете да проведе локалне изборе на вријеме, фер и транспарентно.

Остале Вијести