НОВОСТИ

Оптужница против Нермина Порића због заробљавања и стријељања Срба

02/01/2024

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Нермина Порића /55/ због учешћа у заробљавању и стријељању заробљених Срба на подручју Босанке Крупе.

 

 

У оптужници је наведено да је Порић, у својству командира Војне полиције такозване Армије БиХ, у љето 1995. године учествовао у нападу и заробљавању најмање 25 припадника Војске Републике Српске на локалитетима Кобиљњака, Осмаче и Ћолујка.

Четири заробљеника одмах су убијена, а преостали су одведени у заробљеништво у објекте притвора које је контролисала Војна полиција.

Заробљени војници су касније убијени на три локације, неки пуцњима из ватреног оружја, а дио тешким премлаћивањем до смрти, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Порић, осим што је учествовао у заробљавању и стријељању, ништа није предузео иако је знао да и да њему подређени припадници Војне полиције врше незаконита одвођења и убиства заробљеника.

Оптужени, који је држављанин и БиХ и Словеније, тренутно се налази у Аустрији и Тужилаштво БиХ ће у наредном периоду подузети законом предвиђене активности за његово изручење и суђење у БиХ, наводи се у саопштењу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести