НОВОСТИ

“Оптужница против предсједника лажна, зато и забрана скупа“

30/08/2023

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да се ништа друго није могло ни очекивати осим да се забрани скуп подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника” Милошу Лукићу, јер је оптужница против њих лажна.

 

Божица Живковић Рајилић

 

Рајилићева је навела да је на одлуку Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево да забрани одржавање скупа 1. септембра испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву вјероватно утицао и тај суд.

“Међу њима има договора, сигурно им то не одговара”, рекла је Рајилићева.

Она је навела да је оптужба без кривице усмјерена на Републику Српску, институцију предсједника и да желе да буду у праву, па онда ни не изненађује што је забрањен скуп подршке.

“Желе да нас вријеђају, а да ми ништа не смијемо рећи. Ништа боље нисмо могли ни очекивати. То су људи који руше сваку наду за било какав договор у БиХ, не руше они, како мисле, само Републику Српску, већ и БиХ. БиХ нема без Републике Српске”, рекла је Рајилићева.

Сарајевска полиција забранила је одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) у петак, 1. септембра, испред Суда и Тужилаштва БиХ због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога, саопштено је из кантоналног Министарства унутрашњих послова (МУП).

Надлежни полицијски орган процјењује и да би усљед одржавања предметног јавног скупа “наступила стварна опасност од нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, наводи се у саопштењу.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић поднио је у четвртак, 24. августа, захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Остале Вијести