НОВОСТИ

Павићевић: Ухапшени Срби звјерски малтретирани

26/06/2023

Официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић изјавио је да је су ухапшени Срби на Косову и Метохији звјерски малтретирани, а да поступање такозване косовске полиције може да се окарактерише као кривично дјело.

Грачаница

– Овај посао радим десет година и много пута сам обилазио људе по затворима, у животу сам видео разне послове, свашта, али ово је бестијално иживљавање над неким. Милун Миленковић Луне је најгоре прошао. Оно је једно зверско малтретирање шта су њему радили – рекао је Павићевић за “Вечерње новости”.

 

Осим Милуна Миленковића, Павићевић је обишао и Немању Влашковића, Милована Божовића, Далибора Спасића, Радоша Петровића и Душана Обреновића, а по ономе што је видио, наводи да поступање такозване косовске полиције према њима може да се окарактерише као кривично дјело.

 

Павићевић је оцијенио да се поступање према Миленковићу може квалификовати као покушај убиства.

 

– Сва је срећа да је тај човек остао жив. Њега су ударали у главу кундаком, ногама. Његова једина срећа је што је он човек изузетан спортиста, што је у контактном спорту и што је кроз спорт имао сусрет са ударцима. Наравно, не таквим, зверским иживљавањем. Да није спортиста и да се није бавио спортом којим се бави, он жив не би био – рекао је Павићевић.

 

Павићевић, који је саставио извјештај о посјети, каже да се код Срба који су скорије приведени и даље виде хематоми и подеротине на рукама од везивања.

 

– Везивали су им руке пластичним везицама, то је толико стезано да се жале да не осећају палац. Имају модрице, хематоме по стомацима. Ударали су их у пределу јетре, а све то може да остави трајне последице. А да не причамо о томе да су их псовали, вређали – рекао је Павићевић.

 

Он је истакао да “прелази свако лицемерје” то што су ови људи ухапшени због кривичног дјела расне, националне и вјерске нетрпељивости.

 

– Ниво ужаса и свега што су доживели је немогуће препричати. Дај Боже да ти људи неће имати трајних последица. Питање је како ће они да излече своје психичке трауме – каже Павићевић.

 

Официр за везу је подсјетио да су Радош Петровић и Душан Обреновић, које је посјетио у затворској јединици у Гњилану, приведени без обзира на то што постоје докази да нису ни на који начин учествовали у нередима 29. маја у Звечану, јер их је КФОР одвео 20 минута прије него што је све почело.

 

– Душан Обреновић још има видљиве трагове пребијања. Има ожиљке. Говоримо о стварима које су се конкретно у његовом случају десиле пре три недеље – наглашава Павићевић.

 

Павићевићев извјештај, о свему што је видио и чуо од Срба које је заточила Косовска полиција, у Бриселу је представио предсједник Србије Александар Вучић уручивши га шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести