НОВОСТИ

Пејашиновић: Радити на борби за истину о геноциду над српским народом

13/05/2024

Професор историје у бањалучкој Гимназији Зоран Пејашиновић истакао је да се велика страдања, попут Срба у Другом свјетском рату, представљају као мање значајна те да је због тога дипломатским акцијама потребно радити на борби за истину.

 

Зоран Пејашиновић

 

“Треба рећи да се геноцида над Србима, Холокаустом над Јеврејима, страдањем Рома и осталих људи у Другом свјетском рату не смијемо сјећати само поводом неког датума. То мора бити један државни пројекат, један системски однос, националан, здрав, рационалан, научни и педагошки однос према историји уопште према тако важном питању”, рекао је Пејашиновић те додао:

“У ових 20 година нагледао сам се поприлично непримјерених момената када је наш однос према Доњој Градини у питању”.

Он је истакао да се мора радити много више на том пољу, али и да има позитивним промјена.

“Оно што ми се допада, похвалио бих медије, видим да одговарамо на тај датум онако како треба. Ово је посебан дан и захтјева посебан однос и активан однос према прошлости”, рекао је Пејашиновић.

Он је осудио Нацрт резолуције о Сребреници.

“То јесте за осуду, ту има превише политике и политиканства о покушају да се један велики страшан општински злочин прогласи геноцидом”, рекао је Пејашиновић.

Он је истакао да је тешко прихватити да су нека велика страдања и велики геноциди потпуно скрајнуити, као што је геноцид над Србима у Другом свјетском рату, а много се даје значају нећемо што није из тог ранга.

“Свака жртва је тешка и болна, страшан злочин је у питању, јако их али постоје ипак неке објективне чињенице које морамо. У овој очигледној политиканској игри гдје се повлаче некакви потези, бојим се да смо ми ту нека колетерална штета, али оно што ми можемо учинити је да дипломатском и научним акцијама радимо на борби за истину”, јасан је Пејашиновић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести