НОВОСТИ

Перишић: Запад се припрема за коначни обрачун са Српском

05/10/2023

Професор геополитике Срђан Перишић изјавио је да је очигледно да се Запад припрема за коначни обрачун са Републиком Српском и да се успјешан отпор томе може пружити само ако Срби, а поготово српска елита, схвати да нису дио западне цивилизације, а поготово неке јединствене европске која и не постоји.

 

 

– Срби нису дио европске цивилизације јер она и не постоји. Под европском цивилизацијом се подразумијева само романо-германска. Она себе сматра једином у Европи. Те претензије су неодрживе и Срби то морају одбацити – рекао је Перишић на трибини “Слиједи ли коначни обрачун Запада са Српском?”, коју је у Београду организовало Представништво Републике Српске у Србији у сарадњи са два електронска гласила Факти и Све о Српској.

Он је истакао да сваки покушај тумачења историје на тврдњама универзалности једне цивилизације није ништа друго него шовинизам, расизам и колонијализам, а Србима је потребна антиколонијална борба како би одбацили универзализам који им се намеће два вијека.

Перишић је указао да западна култура јесте романо-германска цивилизација и примјењива је само у границама те цивилизације, док Срби и неки други народи, као што су Руси, припадају сасвим другој цивилизацијској матрици, источно-православној цивилизацији.

– Међутим, Запад је користио своје успјехе у материјалној и техничкој сфери како би учврстио своју доминацију у свијету, која се изражавала кроз физичко и насилно поробљавање народа и држава /освајања, пљачкања, колонијализам/, и кроз наметање сопственог цивилизацијског модела свим другим културама и цивилизацијама. То наметање се примјењује као универзално обавезујућа норма, јер наводно романо-германска цивилизација посједује “универзалне вриједности” па су оне обавезне за све – навео је Перишић.

Он је рекао да европски космополитизам није ништа друго до романо-германски шовинизам, и шири се међу неромано-германским народима великом брзином.

Перишић је нагласио да се мора пружити дубински отпор за одбрану Републике Српске, тиме што Српска неће примјењивати и доносити западне законе супротне култури и цивилизацијској матрици којој Срби припадају, али и тако што ће створити своју државну банку.

– Српска елита мора да разумије да нисмо дио Запада и оног момента кад то схватимо ми смо побиједили. Никакав НАТО, амерички амбасадор, /Кристијан/ Шмит, /Џорџ/ Сорош, и њихове продужене руке из ЕУ не могу да зауставе српску побједу у оном моменту када схватимо да нисмо Запад – указао је Перишић.

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић рекао је у обраћању да је више него јасно да је оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика политички чин, правно потпуно неоснован и још један доказ да колонијализам постоји и то у Европи.

– БиХ је земља у којој странац доноси акт којим се свака непослушност, односно неспровођење његових наредби, третира као кривично дјело. Апсурд је тим већи што је “преступ” предсједника Додика у потписивању закона који је донио парламент, што је његова уставна обавеза – истакао је Ћеранић.

Он је нагласио да је основни циљ подизања оптужнице то да се уклањањем предсједника Српске, који је пружио снажан отпор антидејтонским активностима, Републике Српска сведе на празну љуштуру.

– Без права на имовину, она би осим економског слабљења доживјела и политичко понижење. Све би за посљедицу имало постепено цурење капитала и становништва, и на крају бисмо имали ситуацију какву гледамо на Косову и Метохији – обесправљен народ, уз свакодневна премлаћивања и привођења уз жмурење такозване међународне заједнице – рекао је Ћеранић.

Он је додао да се ово у Српској не може постићи без кооперативне власти која се настоји наметнути кроз економске притиске, политичке уцјене, организовање протеста и “ко зна колико неуспјелих `обојених револуција`”.

Према његовим ријечима, стиче се утисак да је, осим политичког урушавања Српске, још већи циљ стварање хаоса на подручју које је дефинисано као “западни Балкан”.

Ћеранић сматра да се морају разоткривати скривене намјере оног ко над Српском чини насиље и томе дати медијску пажњу. Он је истакао да су протести под називом “Граница постоји” и најаве да би долазак Шмита на подручје Српске могао изазвати негодовање становништва у виду неформалних окупљања грађана, дали резултат.

– Шмит у Српску долази искључиво инкогнито, те се и опозиционари на које је рачунао од њега ограђују и постају солидарни са властима у његовом непризнавању као високог представника – нагласио је Ћеранић.

Ћеранић је истакао да Српска више није сама, нити су њени савезници нејаки, те нагласио да јој двије велике силе, сталне чланице Савјета безбједности УН, дају подршку.

Социолог Слободан Рељић указао је да догађања и на Косову и Метохији, и у Републици Српској, као и поруке које стижу са Запада недвосмислено показују да се више не може очекивати да “западни /не/пријатељи” могу бити партнери за задовољавајуће рјешење “српског питања”, те да српском народу нуде “добровољно ропство” и захтијевају да буду срећни пред том понудом “која се не може одбити”.

– Овдје се мора сићи са европског пута ако хоћете било шта да урадите, јер ако сте на европском путу, онда ће вас сваки пут Кристијан Аманпур подсјетити да је нормално да издате српски интерес јер желите у Европу – истакао је Рељић.

Он је нагласио да је у овом времену одговор народа позитиван о кључним питањима по српске националне интересе и да апсолутно постоји национални консензус о томе да нема предаје Косова и нема урушавања Републике Српске.

Уредник портала Све о Српској и Факти Ђуро Билбија рекао је да се, да је све по Дејтону, предсједнику Републике Српске никада и ни за шта не би могло судити у Сарајеву, већ само у Бањалуци, по законима Српске, ако се за то стекну законима Српске предвиђени разлози.

Он је нагласио да, ако нешто треба да пропадне, то није Република Српска, него, како је навео, све што је недејтонско, антидејтонско и неоколонијално у ингеренцијама и функционисању БиХ.

– “Дивизије” Републике Српске су у одлукама којима је Народна скупштина Српске обавезала и себе, и извршну власт, и све што је српско, на враћање отетог. То је обавезујући стратешки простор, а реализација ће зависити од глобалног препакивања и снажења свјетске већине – истакао је Билбија.

Он је указао да се, ипак, већ сада нешто може учинити, а то је да Народна скупштина Републике Српске треба најхитније да се обрати Уставном суду Српске, са образложеном иницијативом да све што је Уставни суд БиХ чинио у вези са имовином, али и не само са имовином, прогласи неуставним и неважећим на територији Републике Српске.

Билбија је нагласио да Уставни суд Републике Српске има право на то јер није хијерархијски подређен Уставном суду БиХ, као и да може да утврди и сва кршења Дејтона од Уставног суда БиХ, јер су многе кључне одредбе Устава Српске најдиректније изведене из одредаба Дејтонског мировног споразума и норми Устава БиХ, односно Анекса четири.

– Историја се убрзава и глобално препакивање ће Српској дати нове упоришне тачке и ослобађати је притиска водећих западних сила. Исти процеси ће бошњачки унитаризам и хегемонизам оставити без доброг дијела досадашњих адута, а мека више неће бити у Вашингтону – рекао је Билбија.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести