НОВОСТИ

Петковић: Курти демонстрира силу, онемогућава Србима на КиМ да приме пензије

04/02/2024

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да су Србија и српски народ на КиМ у изузетно тешкој ситуацији и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покренуо кризу која сада води спирали насиља на КиМ готово свакога дана.

 

 

Петковић је за РТС рекао да је апсолутно неприхватљив начин на који Курти демонстрира силу према Србима на КиМ и указао да Курти сада иде дотле да буквално онемогућава Србима, и то повратницима, да приме пензије и социјална давања јер управо четири милиона динара која је Приштина одузела били су намијењени за ту врсту исплате.

Петковић је нагласио да охрабрује посљедње саопштење америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера, који је, како је навео Петковић, по први пут сада јасно и директно споменуо напад на српске институције на КиМ, да то мора да стане, као и да Курти и Свечља врате четири милона динара које су отели од српског народа на КиМ.

– Важно је што се Америка сада овако директно обратила, откада је криза кренула ово је већ треће њихово саопштење, тако да је различит тон у односу на сва њихова претходна саопштења. Тако да се надам да неће остати само на вербалном нивоу, већ да ће и Америка предузети конкретне акције по том питању – истакао је Петковић.

Додао је да, наравно, САД неће мијењати своју политику према тзв. независном Косову, али да у овом случају, када је ријеч о укидању динара, које ствара хуманитарну катастрофу на КиМ у српским срединиама, видимо другачију реакцију.

– Од тренутка када је Приштина донијела одлуку да се забрани коришћење динара, видјели смо на који начин се Аљбин Курти, министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља и остали у Приштини обрачунавају са српским народом на КиМ, посебно у Метохији, гдје су Срби нарањивији, гдје су повратници – рекао је Петковић.

Додао је да Приштина затвара Привремене органе, узима канцеларијски намјештај и истакао да то показује колика је мржња Свечље и Куртија, нарочито Свечље, који, како је Петковић нагласио, воли да присуствује таквим догађајима желећи да покаже “како је он силан и моћан и како је Косово држава и да Србија нема шта да тражи на простору КиМ”.

Петковић је навео да су у Угљару неки разбојници, још нису утврдили о коме је ријеч, опљачкали и демолирали пошту, а да је јуче ујутро у 9.30 часова на путу Осојане-Гораждевац заустављено возило Поште, приведена двојица радника и управница поште у Гораждевцу, да су држани више од 12 сати у полицијској станици у Пећи и да су тек синоћ око 12 часова пуштени.

– Србија ће апсолутно учинити све да Срби у Гораждевцу и на свим другим мјестима примају све своје принадлежности као до сада, нагласио је Петковић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести