НОВОСТИ

Петковић: Закон о Уставном суду БиХ – једини излаз из уставноправне кризе

02/01/2024

Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је да је у БиХ дошло до највеће правосудне, али и уставноправне кризе из које је могуће изаћи једино доношењем закона о Уставном суду БиХ.

 

– Дефинитивно је дошло до највеће правосудне, али и уставноправне кризе у постдејтонској БиХ и једини могући излаз је доношење закона о Уставном суду БиХ о чему српски представници константно говоре. За то су, такође, заинтересовани хрватски представници који подржавају ту идеју – рекао је Петковић.

Петковић, који је и адвокат, нагласио је да је то једино могуће спровести на демократски начин, тако да странаца више не буде у Уставном суду БиХ и да домаће судије буду изабране.

– Има довољно квалитетних правних и уставноправних стручњака који могу да обављају ту дужност. Зато се надамо да ће већ у првом кварталу ове године бити усвојен закон о Уставном суду БиХ како бисмо изашли из ове уставноправне кризе – истакао је Петковић за Срну.

Судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић рекао је Срни да од сутра званично иде у пензију и да у тој правосудној институцији више неће бити ниједног судије из Републике Српске.

Крајем 2022. године мандат је истекао судији Миодрагу Симовићу, а Народна скупштина Републике Српске није именовала нове судије. Руководство Српске сматра да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет овом суду.

Тренутно је у суду остало шест од девет судија, двоје бошњачких, један хрватски и троје страних судија из Албаније, Њемачке и Швајцарске.

Остале Вијести