НОВОСТИ

PISMO: Dodik traži od Agijusa da Karadžić ne izdražava kaznu u zatvoru u Engleskoj

20/05/2021

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizama za kaznene sudove Carmel Agius je nedavno donio odluku da ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak doživotne kazne odsluži u Velikoj Britaniji, a Milorad Dodik mu je pisao kako bi se požalio na odluku.

 

Милорад Додик, Радован Караџић

Milorad Dodik, Radovan Karadžić

 

Advokatski tim Karadžića, rodbina, a sada, čini se, i politički lideri požalili su se na odluku Agiusa da ostatak života provede u zatvoru u Velikoj Britaniji. Međutim, sud je odbio sve žalbe i odgovorio da je odluka konačna. Milorad Dodik je zato odlučio, da u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom piše sudiji Agiusu i pokuša ga odgovoriti od slanja Karadžića na Ostrvo, prenosi Klix.

“Koristim ovu priliku da izrazim duboku zabrinutost povodom Vaše odluke da prvi predsjednik Republike Srpske gospodin Radovan Karadžić izdržava kaznu zatvora u Velikoj Britaniji. Žalim što niste uzeli u obzir posljednji prigovor koji Vam je uputio advokatski tim gospodina Karadžića u u kojem su sadržani brojni argumenti zbog kojih je trebalo da ovu odluku odmah povučete”, rekao je Dodik u na početku pisma.

On naglašava dalje da je razlog prigovora koji su uputili advokati to što Karadžić neće biti siguran u Engleskoj, a stav je bazirao na prethodnim iskustvima srpskih osuđenika u britanskim zatvorima, vjerovatno misleći na slučaj Radislava Krstića koji je napadnut u jednom od britanskih zatvora.

“Fizička sigurnost gospodina Karadžića će biti apsolutno ugrožena ukoliko bude premješten u bilo koji zatvor u Velikoj Britaniji. Sa Vaše strane ne postoje nikakve dodatne i povjerljive garancije da će u engleskom zatvoru biti zaštićena njegova elementarna ljudska i građanska prava i da neće biti izložen revanšizmu određenih drugih grupa zatvorenika”, kazao je Dodik.

 

Na kraju, moli Agiusa da još jednom preispita svoju odluku i pošalje Karadžića u neki drugi zatvor u Evropi.

 

“U skladu sa mandatom koji imam kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i s obzirom na to da je gospodin Karadžić državljanin BiH i Republike Srbije, također tražim da još jednom preispitate ovu odluku. Zahtijevam da, ako želite da sačuvate kredibilitet Suda, revidirate ovu problematičnu odluku i uzmete u obzir naša sasvim dobronamjerna i pravovremena upozorenja. Tražimo da novom odlukom preusmjerite nastavak izdržavanja zatvorske kazne gospodina Karadžića u neku drugu evropsku zemlju koja je u mogućnosti da osigura elementarne sigurnosne kriterijume u svojim zatvorskim ustanovama”, stoji u pismu Milorada Dodika.

Osim zemalja Evropske unije, ponudio je i da Radovan Karadžić ostatak kazne odsluži u Bosni i Hercegovini ili Srbiji.

IZVOR: Banjaluka.net

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести