НОВОСТИ

Погледајте шта су договорили СНСД, ХДЗ БиХ и “тројка”

19/01/2024

РТРС је у посједу договора са састанка представника власти на нивоу БиХ на којем су присуствовали Милорад Додик (СНСД), Радован Вишковић (СНСД), Ненад Стевандић (Уједињена Српска), Драган Човић (ХДЗ БиХ) и шефови странака тројке Нермин Никшић (СДП), Елмедин Конаковић (НиП) и Един Форто (НС).

 

 

Састанак је, одржан јуче у Лакташима, био затворен за јавност, а постигнута је сагласност око многих питања.

Погледајте шта је све договорено:

Договорено је да се од Европске комисије тражи тачан, прецизан датум за почетак преговора ЕУ – БиХ.

Што се тиче Изборног закона БиХ:

Договорено је да се у Дому народа гласа против овог предложеног закона и да се исти врати у редовну процедуру. Договорено је да цензус износи четири одсто за локалне изборе, а за опште да цензус буде постављен на пет одсто;

Мандат припада странци, изборне листе да буду затворене и укидају се преференције. За оне који оду из извршне функције, могу се вратити у законодавне органе.

Предложено је обавезно гласање свих држављана БиХ, иначе слиједи прекршајни налог и новчана казна, а од уплата на нивоу ентитета да се формира фонд с искључивом намјеном да се подржи образовање.

Избор чланова Предсједништва БиХ: приједлог је да кандидата из реда бошњачког народа бира читава ФБиХ, за хрватског члана се мијења на раније предложени начин ХДЗ-а БиХ, а за кандидата из реда српског народа ради усклађивања са судским одлукама може се дефинисати да се из Републике Српске бира „Србин и остали“, исто тако да се дефинише и у ФБиХ, како би сви имали могућност да буду кандидовани.

Обезбиједити софтвер за идентификацију бирача и издавање гласачких листића. Прво иде гласачка кутија па скенер, због заштите приватности. Ако буде одступања броја издатих листића и броја гласова, поново ће се бројати; ако опет буде неправилности, избори се понављају, бирачки одбори се мијењају и уз то ће се предвид‌јети да буду кривично одговорни.

Чланови бирачких одбора

Разговарали су о избору нове Централне изборне комисије БиХ. Потребно је уважити искуства избора у сусједним земљама (Србија). Није прихваћен приједлог да ЦИК бира чланове, а поготово предсједнике бирачких одбора.

Све око Изборног закона завршити до краја другог мјесеца у Парламенту БиХ; Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић да до понед‌јељка достави нацрт свим странама.

3. Уставни суд БиХ:

До краја априла усвојити реформу Уставног суда БиХ на начин да двоје судија бира Република Српска, четворо судија бира ФБиХ, а троје судија да се бира у Парламентарној скупштини БиХ.

Договорено је да се до краја априла донесе Закон о избору судија у Уставном суду БиХ.

4. Буџет БиХ:

Оквир је исти што се тиче изворних прихода + 40 милиона КМ које долазе из добити Централне банке БиХ. Не дирају се приходи од ПДВ-а и остају на истом нивоу.

Везано за Економски програм реформи договорено је да Влада Републике Српске и Влада ФБиХ доставе своје стратегије и да Савјет министара БиХ достави оно што њима припада те да се то, без измјена, обједини у један документ.

Фискални савјет БиХ заказати за уторак.

5. Нераспоређена средства:

Од акциза су прикупљена готово 254 милиона КМ. Договорено је да се тај износ средстава дијели 36 одсто за Републику Српску, а 64 одсто ФБиХ. Остаје и даље 10 посто средстава за поравнање у наредном периоду, а 90 одсто средстава се дистрибуира на досадашњи начин.

Средства РАК-а, прикупљено је 37 милиона КМ. Од тог износа 10 милиона КМ иде за медије (40 посто БХТ, 30 посто за медије у Републици Српској и 30 посто за медије у ФБиХ, уплаћује се владама да даље распоређују); Износ од 27 милиона КМ се дијели тако што се прво израчуна колико мора остати Министарству комуникација и транспорта БиХ, а остало ће се пребацити ентитетима за пројекте.

Електропренос БиХ, нову скупштину заказати за 5. фебруар 2024. године и на тој скупштини усвојити план инвестиција, постављење управних одбора, извршних директора и генералног директора у статусу в.д.-а и расписати конкурсе за те функције.

Закон о Суду

6. Суд БиХ:

У Закону о Суду БиХ, у прелазним и завршним одредбама, дефинисати тачан датум почетка рада Апелационог вијећа.

Није договорено да Закон иде, јер остаје и даље неслагање са сједиштем Апелационог вијећа.

Нагласити да Суд БиХ одлучује по законима које доноси Парламентарна скупштина БиХ.

7. Напомена: Читав овај пакет договора ће бити могуће одржати само под условом неуплитања странаца.

Остале Вијести