НОВОСТИ

“Политика Америке и Британије направила БиХ проклетом земљом”

18/03/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је крајњи циљ Америке и Велике Британије демонтажа Републике Српске, у шта деценијама улажу огромне напоре, те да је њихова политика направила БиХ проклетом земљом.

 

 

Додик је нагласио за Срну да Американци и Британци покушавају да искористе ситуацију у Украјини како би моделирали БиХ.

– Сада су пустили отимање имовине Републици Српској не позивајући се на Устав него на креирану одлуку Уставног суда БиХ коју су сами себи донијели да би се могли позивати на тако нешто – рекао је Додик.

Додик је нагласио да Република Српска не може прихватити ту врсту отимачине и не жели ни у једном тренутку дати легитимитет њиховим напорима те да ће зато бити предузете најављене мјере.

– Опште је мишљење људи у Републици Српској да су они непријатељи српског народа и да се у том погледу и ми треба да односимо према њима. Све што су чинили Американци је да су били у Дејтону и организовали Дејтон и за то се могу дати одређене похвале, јер је то не само зауставило рат, како они кажу, него донијело мир – навео је Додик.

Он је напоменуо да САД и Велика Британија нису потписнице Дејтонског споразума и да оне не могу да чине било шта у том погледу.

– Што се тиче високог представника, задуженог за тумачење Дејтонског споразума он није високи представник Америке и Британије, него је високи представник страна потписница Анекса 10 – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то значи да они крше међународно право масовно и прилагођавају га својим потребама како би нанијели штету и демонтажу Републике Српске.

– Демонтажа Републике Српске је њихов крајњи циљ. Огромне напоре које улажу протеклих више од 20 година говоре у прилог томе. Једини начин да се томе супротставимо је наше јединство и да се каже да такву политику њиховог извртања међународног права и Устава БиХ нећемо да прихватимо и да је ово минимална мјера нашег односа према томе и да нећемо контактирати са њиховим људима јер они то увијек злоупотребљавају и покушавају да навуку на причу како неке реформе у БиХ треба провести – рекао је Додик.

Додик је додао да је њихова политика направила БиХ проклетом земљом која не може и неће да успије да живи.

– Сада су почели да пријете, покушавају да буду судови да они уређују која је реторика прихваћена или није, али оно што је дефинитивно неприхватљиво да је могуће прихватити мијешање страних амбасадора у унутрашњих питања било какве земље, па и овако накарадне каква је БиХ – навео је Додик.

Додик је нагласио да је политика Америке и Британије довела до овакве кризе, те напоменуо да су стране потписнице Дејтонског споразума Република Српска и Федерација БиХ, а да заједнички ниво није страна у Дејтонском споразуму, што су они игнорисали деценијама те покушавају “у завршном чину сада да се обрачунају са Српском кроз санкције и нападе на општа права кривећи опет руководство Републике да оно ништа не разумије, а да само они разумију”.

– Требали би да прихватимо да имовина припада БиХ и тиме би вјероватно били добри момци за њих. Ето, ми нећемо никада то прихватити, а кад они евентуално повуку било који корак, ми ћемо исто вече донијети одлуку о нашем статусу – поручио је Додик.

На Додикову јучерашњу најаву прекида контаката са америчким и британским дипломатама у БиХ због њиховог антидејтонског дјеловања и мијешања у унутрашње ствари БиХ, реаговале су амбасаде ових земаља, које су одбациле те оптужбе.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести