НОВОСТИ

Помак на европском путу – два закона до краја мјесеца у ПС БиХ

16/10/2023

У Источном Сарајеву одржан је састанак представника СНСД-а са партнерима у власти на заједничком нивоу БиХ.

 

 

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је разговарно о обезбјеђивању добрих предуслова за европски пут БиХ и да су приближени ставови о два закона – закон о суду и закон спречавању прања новца који би требало да буду финализовани до краја седмице, а до краја мјесеца усвојени у складу са процедуром у ПС БиХ.

– Ми из Српске смо сматрали да треба да се заустави одлучивање на нивоу БиХ док се не ријеши питање Уставног суда БиХ. Мислим да је разумно да ова два закона издвојимо како би дали понуду ЕУ у увјерењу да ће реаговати позитивно и дати БиХ статус преговарача – рекао је он.

Када је ријеч о Изборном закону, Додик је рекао да је договорено да се ово питање креће даље према радној групи која би требало да утврди одређене елементе тог закона.

Додик је рекао да партнери из ФБиХ, осим ХДЗ-а, нису били спремни да подрже Резолуцију о суверенитету БиХ.

– Ми из Републике Српске сматрамо да треба кренути ка изради закона о Уставном суду БиХ како би се замијенило учешће страних судија тако што би двојицу судија била бирала Република Српска, четворицу ФБиХ а три, који би били држављани БиХ, а не странци, бирала би Парламентарна скупштина. То је наш приједлог, остало је да партнери у ФБиХ то размотре – навео је он.

Додик је рекао да је беспотребно заустављање пројеката попут “источне гасне конекције, Бук Бијела и Аеродром у Требињу”.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић рекао је да је задовољан данашњим састанком који представља помак на европском путу.

– Врата ЕУ су снажно отворена данашњим договором. Битно је да смо рекли да нико не смије кочити било који пројекат у БиХ – рекао је Човић.

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао је да су приближени ставови и да је веома важно да се наставе састанци овог формата.

– Имаћемо још један састанак на којем ће домаћини бити представници Тројке – навео је он.

Остале Вијести