НОВОСТИ

Povodom Dana pobjede nad fašizmom: Ne prepustiti da pobjede obilježavaju oni koji hoće reviziju

10/05/2021

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u Beogradu povodom Dana pobjede nad fašizmom da srpski narod treba da obilježi pobjedu, jer se to ne smije prepustiti onima koji hoće da vrše reviziju svega što je bilo.

 

Milorad Dodik-Aleksandar Vučić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

– Ali isto tako, mi moramo konačno da dopunimo našu istoriju pobjeda i činjenicom da su Srbi imali dvije savezničke vojske u toku Drugog svjetskog rata, Otadžbinsku vojsku i Narodno oslobodilačku vojsku – rekao je Dodik, dodajući da su one zajednički spasavale pilote savezničke avijacije.

 

Dodik je na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu istakao da su teške srpske pobjede.

 

Srbi su ubijani sistematski kroz Jasenovac, Pag, Jadovno, Prebilovce…

 

On je naveo da je bila teška pobjeda i 1945. godine, jer su Srbi u njoj izgubili mnogo svojih predaka i naroda, koji je ubijan sistematski kroz Jasenovac, Pag, Jadovno, Prebilovce, Brod na Drini, Kragujevac, Sajmište i mnoga druga mjesta, samo zato što su pripadali srpskom narodu i što su Srbi bili na meti fašista i ustaštva i NDH.

 

Dodik je rekao da NDH nikada nije bila takozvana, nego vrlo ozbiljna u namjeri da uništi Srbe, trećinu prekrsti, trećinu raseli, a trećinu pobije.

 

– Ta monstrum-država se hranila na srpskoj krvi i sve dok je bilo onih koje je mogla da ubije bilo gdje, ona je i postojala – rekao je Dodik, te dodao da se zato desilo da je Jasnovac postojao još pet mjeseci nakon oslobađanja Beograda i uspješno likvidirao preostale Srbe, dok se samo mali dio spasao probojem iz logora, da bi mogli da svjedoče o realizaciji monsturoznog plana da Srba nema.

 

On je podsjetio na susret na početku rata 6. juna poglavnika NDH Ante Pavelića i šefa nacističke Njemačke Adolfa Hitlera, koji je Paveliću rekao da ne smije biti tolerantan prema Srbima, jer neće imati državu i da mora narednih 50 godina netolerancijom da omogući da Srba tamo nema.

 

Dodik je rekao da se tih 50 godina navršilo 90-ih, kada su Srbi morali da napuste Hrvatski i kada je izvršeno najveće etničko čišćenje na ovim prostorima.

 

On je rekao da se ne mogu odvojiti srpska stradanja ni iz Prvog, Drugog svjetkosg rata, pa ni iz otadžbinskih ratova, kao ni da se zanemari da je Srbija gotovo dva vijeka ratovala i da je gotovo dva vijeka imala razne sankcije i srpski narod u cjelini.

 

– Postavlja se pitanje kako smo to sve prošli, odakle nam energija da preživimo, gdje smo našli načina da stanemo na noge, kako smo mogli ići dalje uz sve zablude koje su nam širili? – upitao je Dodik.

 

On je rekao da je kao potomak Kozare tužan zato što je njegov kraj u tim vremenima izgubio skoro sve stanovništvo, te dodao da je bivši režim skrivao činjenice i uskratio ga da bude ponosan što je u njegovom Aleksandrovcu kod Laktaša, bio Kraljevski vazduhoplovni puk koji je bombardovao Grac, nakon što je 6. aprila Hitler bombardovao Beograd.

 

– To je samo mala satisfakcija i pobjeda koji smo imali tada, a ja to nisam znao dugo godina. Dugo godina se pitam zašto nismo kada smo oslobađali i bili u najezdi naše velike pobjede na fašizmom oslobodili Jasenovac? Zašto smo sakrili mnoge stvari o Jasenovcu, zašto ih nismo znali i o mnogim drugim stratištima našeg naroda – rekao je Dodik.

 

Dodik je naglasio da su srpski narod i njegova širina omogućili u naivnom vjerovanju drugima slobodu i nakon Prvog i Drugog svjetskog rata, dok su oni bili masovno na strani srpskih neprijatelja i osvajača.

 

– Nismo dobili ni poštovanje, ni život koji smo mislili da gradimo sa njima. Devedesetih godina se pokazala da, po njima, treba da platimo neku cijenu – rekao je Dodik.

 

Srpski narod ima Republiku Srpsku

 

On je istakao da srpski narod ima Republiku Srpsku, ali da nije slobodan u Srpskoj i BiH.

 

– Mi smo pod najezdom istih onih, samo na različit način, koji su nas dva puta svojim oružjem i snagom napali u Prvom i Drugom svjetskom ratu, Germani, Austrijanci i Nijemci. Sada su na neki čudan način ponovo prisutni, pa nam stalno liferuju neke visoke predstavnike – rekao je Dodik.

 

On je naveo da ti visoki predstavnici imaju gotovo identične ciljeve “da Srbe pretvore u Bosance”, da govore bosanski jezik, da se odreknu svoje slave i vjere, da budu amorfna masa koja bi, po njihovim vrijednostima liberalnog svijeta, mogla da napravi neku, po njima, iluzornu zemlju.

 

– Umorio sam se od njih, od njihovih velikih ciljeva, od zahtjeva da nam stalno govore šta da radimo. Umorio sam se zato što je naš narod umoran od svih tih velikih koji traže od nas da mi samo nešto dokazujemo kao da žrtve Prvog i Drugo rata nisu bile dovoljne da objasne našu poziciju na kojoj smo strani – rekao je Dodik.

 

Dodik je upitao kako je moguće se ignoriše činjenica da je ustanak 1941. godine u BiH i Hrvatskoj dizan samo tamo gdje su bili Srbi, a ne muslimani, ali to nikada nije bilo verifikaovano.

 

– Na kraju rata Srbi su prihvatili sve one koji su prethodno bili u silnim pohodima na Srbe i za njihov nestanak – rekao je Dodik.

 

On je dodao da Josip Broz Tito, boraveći u Foči, nije htio da prihvati srpski zbijeg sa Romanije koji je bježao od ustaša, kako bi izbjegao sukob s ustašama, a onda su taj zbijeg ustaške stigle i pobile 6.500 Srba u Brodu na Drini, a sarajevska vlast u bivšoj Jugoslaviji je govorila da je Romanija četnička.

 

Zahvalnica Vučiću zbog slobode Srbima

 

Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio slobodu Srbima da “više spoznaju o sebi samima, jer će drugi uvijek reći da su loši”.

 

– Osjećam se užasno kada odem u u Sarajevo. Tamo nisam dobrodošao, nisam dobrodošao zato što se ponosno osjećam pripadnikom svog naroda. Ne mrzim nikoga. Imam ogromnu ljubav za Srbe, naše dvije države Srpsku i Srbiju, da bih imao prostora da nekoga mrzim – rekao je Dodik.

 

On je istakao da nastavlja da voli srpski narod, Republiku Srpsku, Srbiju i da im želi da žive, te završio obraćanje riječima “Živjela Republika Srpska, živ jela Srbija, živio srpski narod gdje se god nalazio”.

 

Skupu se obratio i general major Vidosav Kovačević, predsjednik SUBNOR-a, koji je rekao da to što Srbija uživa u plodovima slobode zahvaljujući borcima iz Drugog svjetskog rata i da se uvijek podizala iz pepela, te da potomci slavnih boraca nemaju pravo na zaborav.

 

Na akdemiji su pozdravljeni borci nekadašnjih partizanskih brigada, koji su učestvovali u oslobađanju Beograda.

 

Skupu, koji je počeo himnom Srbije “Bože pravde”, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, predsjednik parlamenta Ivica Dačić, te predsjednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i predstavnici Vojske Srbije.

 

Organizator akademije, na kojoj je prikazan prigodan umjetničko-muzički program, jeste Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести