НОВОСТИ

Предсједништво изабрало дипломатске представнике БиХ у свијету

20/03/2023

На сједници Предсједништва изабрани су нови дипломатски представници БиХ у свијету.

 

 

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић изабрала је амбасадоре из реда српског народа након приједлога предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Нови амбасадор у Румунији биће Милорад Живковић, док ће амбасадор у Мађарској бити Биљана Гутић Бјелица.

Александар Врањеш ће бити амбасадор БиХ у Србији, док ће Синиша Бенцун у Аустрију.

Нови шеф мисије БиХ у УН у Женеви требао би да буде Бојан Вујић, док ће шеф мисије БиХ при Европској унији бити Обрад Кесић.

Синиша Берјан биће нови амбасадор БиХ у Кини, док ће у канцеларију у Грчкој ићи Драган Вуковић.

За амбасадора у Сјеверној Македонији изабран је Драган Јаћимовић, амбасада у Швајцарској биће резервисана за Бору Бронзу.

За амбасадора БиХ у Пољској изабрана је Ковиљка Шпирић, а ту су још и Душко Ковачевић, као амбасадор у Израелу, Александар Богданић у Канади, Александра Мичић у Бугарској.

Листу дипломата који су изабрани из реда српског народа затварају Бојан Ђокић, као амбасадор у Уједињеним Арапским Емиратима, Татјана Телић као конзул у Чикагу и Вера Сајић као конзул у Штутгарту.

Имена амбасадора члану Предсједништва БиХ предлаже предсједник Републике Српске у складу са Уставом Републике Српске.

Позната су и имена амбасадора који долазе из реда Бошњака и Хрвата.

Денис Бећировић, бошњачки члан Предсједништва за амбасадоре је изабрао: Дамира Арнаута (Њемачка), Османа Топчагића (Велика Британија), Ерола Авдовића (Белгија), Златка Лагумџију (Уједињене нације), Хариса Башића (Савјет Европе), Амиру Арифовић-Хармс (Италија), Анесу Кундуровић (Данска), Елма Ковачевића-Бајтал (Хрватска).

Хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић за амбасадоре је изабрао: Драган Михаљевић (Турска), Свен Алкалај (САД), Вања Филиповић (шеф мисије при НАТО), Славко Матановић (Јордан), Дарио Новалић (Словенија), Данка Савић (шеф мисије БиХ у међународним организацијама смјештеним у Аустрији), Мато Зеко (Јапан).

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести