НОВОСТИ

Предсједништво усвојило Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ

05/07/2024

У Сарајеву је данас одржана сједница Предсједништва БиХ.

– Предсједништво  је примило к знању Информацију Министарства одбране у Савјету министара о декларисању снага у Систем спремности способности за мировне операције Уједињених нација (United Nations Peacekeeping Capability Readiness System – PCRS) – саопштено је из Предсједништва.

 

Предсједништво је дало сагласност Министарству одбране, да у складу са процедурама Уједињених нација, упути вербалну ноту са описом доприноса за PCRS.

 

– Предсједништво је задужило Министарство одбране да, у сарадњи са Министарством спољних послова, предузме мјере и радње из своје надлежности ради декларисања наведеног доприноса кроз Систем спремности способности за мировне операције Уједињених нација и стварања услова за евентуално упућивање истих у мировне операције Уједињених нација, по доношењу Одлуке Предсједништва БиХ, а у складу са законом дефинисаним процедурама.

 

Донијета је и Одлука о уништењу муниције и минско-експлозивних средстава Оружаних снага..

 

– Предсједништво је задужило Министарство одбране да у оквиру прописаних процедура и метода уништавања, те провођењем међународних споразума, уговора и одлука прихваћених од стране надлежних институција БиХ, у капацитетима у или изван система одбране уништи количине неисправне/несигурне муниције и минско-експлозивних средстава који су као такви идентификовани након извршених контролно-техничких прегледа на ЛСМ “Кула” – истиче се у саопштењу.

 

Усвојен је и Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2023. годину који ће бити достављен Парламентарној скупштини БиХ.

 

Предсједништво је усвојило Извјештај о раду Комисије за избјеглице и расељена лица БиХ за 2023. годину.

 

Предсједништво БиХ примило је на знање обраћање супервизора за Брчко дистрикт БиХ о питању блокаде рада Комисије за очување националних споменика БиХ и штетним посљедицама по инвестиционе пројекте у Босни и Херцеговини.

 

– Предсједништво захтијева од чланова Комисије да се изјасне о констатацијама и наводима супервизора, о разлозима блокаде и опструкције рада Комисије за очување националних споменика БиХ, те да о томе, у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закључка, доставе писана изјашњења Предсједништву БиХ – закључено је у саопштењу.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести