НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

“Пресуда Европског суда у Стразбуру у супротности са Уставом БиХ”

29/08/2023

Сада је и званично. Европски суд за људска права, са шест гласова за и једним против, пресудио је у корист Славена Ковачевића. Најједноставније речено, одлучили су да је савјетник Жељка Комшића дискриминисан.

 

 

У пресуди стоји да је дошло до повреде члана 1. Протокола бр. 12. у контексту учешћа на изборима за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. Исто важи и за Предсједништво.

“Тренутно уређење даје предност етничкој заступљености у односу на политичке, економске, социјалне, филозофске и друге факторе, што појачава етничке подјеле у земљи и поткопава демократски карактер избора”, наведено је из Европског суда.

Пресуда је потпуно супротна Уставу и Дејтонском споразуму. Неће бити проведена у БиХ, категорични су у СНСД-у.

“Уколико погледате да је подносилац, односно онај који је био у том процесу против БиХ Славен Ковачевић – савјетник такозваног хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића и да се он у овој тужби изјаснио као Босанац и Херцеговац на једном мјесту, а на другом рекао да као Србин не може да се кандидује у ФБиХ, а знамо да је прије пар година био посланик у Скупштини Кантона Сарајево као Хрват, онда је потпуно јасно о каквој се ујдурми, завјери, политичком пучу и државном удару ради“, рекао је делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

С оним што би сада да наметну Србима, Хрвати у другом ентитету се дуго боре. Представнике им други бирају. ХДЗ-ов Маринко Чавара каже да би свако нарушавање Дејтонског мировног споразума могло изазвати немир.

“Поштујемо Суд из Стразбура који доноси своје одлуке на основу Повеље о људским правима и општеприхваћеним декларацијама, али ми имамо Дејтонски споразум и Устав БиХ који првенствено морамо примјењивати“, каже предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара.

Пресуда Суда у Стразбуру води у хаос, оцјена је правника. Професор уставног права Милан Благојевић поручује да она представља наставак претварања овог Суда у квазиполитичку институцију која се у континуитету сврстава на једну, унитаристичку страну у БиХ.

“То је потражавајуће за правну науку и струку и за сваку осуду је понашање у којем судије дозволе себи да раде нешто што им забрањује Европска конвенција о људским правима”, каже професор уставног права Милан Благојевић.

Овакве пресуде немају никакву шансу да буду спроведене, порука је из Српске. Ово је једна у низу пресуда које ће остати на нивоу пресуде “Сејдић и Финци” и разних других које нису спроводиве.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести