НОВОСТИ

Протестна нота није послата у складу са надлежностима

29/02/2024

То је приватна нота Елмедина Конаковића или боље речно муслиманска, порука је то Милорада Додика након што је Министарство иностраних послова у Савјету министара, Црној Гори упутило протестну ноту.

 

 

Засметало им је што је Андрија Мандић угостио Додика у службеним просторијама без обиљежја БиХ.

Нота упућена Црној Гори не може бити упућена у име БиХ, јер ја тамо нисам ни представљао БиХ. Док год будем негдје ишао као предсједник Српске иза мене ће стајати застава Републике Српске, јасан је Додик.

– Крајње је вријеме да муслимани коначно схвате да БиХ није њихова и да је то заједница, састављена од два равноправна ентитета од којих је један Република Српска, чији сам ја легитимно изабрани предсједник и имам право да се састајем са ким хоћу, када хоћу и причам о чему хоћу – рекао је Додик.

Да је у питању злоупотреба овлашћења упозоравају стручњаци за међународну политику.

Протестна нота из БиХ није послата у складу са надлежностима, каже Бојан Шолаја. За спољну политику задужено је Предсједништво БиХ.

– Ако узмемо у обзир да Предсједништво БиХ води спољну политику и да су се такве ситуације налазиле на реду искључиво на начин да је Предсједништво имало закључак путем којих су тражили од МИП-а да припреми протестну ноту, онда овај пут видимо да је МИП искоришћен у дневно политичке сврхе, на овај начин, ван својих овлашћења – сматра Бојан Шолаја, Центар за међународне односе и безбједносне студије.

И то није први пут.

Политичко Сарајево и њихови представници треба да знају да је сасвим природно да Црна Гора и Република Српска имају добре односе, порука је посланика.

– Наравно да је предсједник Народне скупштине Црне Горе примио предсједника Републике Српске и самим тим је показао да у Црној Гори треба да се гради тај капацитет, да институције имају тај капацитет и да препознају Републику Српску као саставни дио БиХ и да нема БиХ без Републике Српске – сматра Срђан Мазалица, Одбор за европске интеграције и европску сарадњу у Народној скупштини Републике Српске.

И није само закукало политичко Сарајево, закукала је и опозиција. И њима је засметала Додикова посјета Подгорици и то са киме се састаје, иако се сами са собом не могу састати.

Остале Вијести