НОВОСТИ

Прутина: Нећу гласати за санкционисање СНСД-а и Додика

26/05/2023

Члан Централне изборне комисије БиХ Вања Бјелица Прутина рекла је да на наредној сједници ЦИК-а неће подржати санкционисање СНСД-а и њиховог кандидата за предсједника Републике Српске Милорада Додика због наводног говора мржње током избора јер не жели да даје допринос, легалитет и легитимитет непринципијелном и пристрасном поступању.

 

Вања Бјелица Прутина Фото: РТРС

 

Прутина сматра да су сви случајеви које је ЦИК разматрао на јучерашњој сједници који се односе на приговоре за кориштење говора мржње на протеклим изборима требало да буду рјешавани у законским роковима, што је, каже, стално заговарала, а не мјесецима послије тога.

Она је рекла да су ти предмети коначно стављени на дневни ред као резултат њеног јавног иступа на сједници гдје је захтијевала измјену пословника о раду ЦИК-а БиХ, који је “одједном након 23. септембра 2022. године, када је донесена Одлука о санкционисању за говор мржње, постао изговор за недоношење одлука о санкционисању”.

Прутина је нагласила да је лично заступала политику нулте толеранције на говор мржње, али је, нажалост, у свим случајевима који су разматрани на тој сједници већински подржан приједлог службе секретаријата да се поступци у тим случајевима обуставе, односно да се приговор одбије као неоснован, осим у случају приговора СДА против Додика.

– Само у случају приговора СДА против СНСД-а и Додика, који је био кандидат за предсједника Српске, против приједлога службе секретаријата гласали су чланови ЦИК-а из реда бошњачког народа – истакла је Прутина за Срну.

Она је додала да је у свим осталим претходно разматраним случајевима кориштења говора мржње приједлог те службе подржан.

– Епилог би био да је једино СНСД и Додик на општим изборима користио говор мржње, а што, по мом личном мишљењу и дубоком убјеђењу, није тачно – нагласила је Прутина.

Она је додала да се таквим поступањем нарушава принцип независности и непристрасности ЦИК-а БиХ.

– На наредној сједници нећу подржати санкционисање СНСД-а и њиховог кандидата јер не желим својим гласом дати допринос, легалитет и легитимитет непринципијелном и пристрасном поступању – поручила је Прутина.

Она је оцијенила да ће, као и много пута до сада, углед институције и њену обавезу да поступа непристрасно и независно ставити изнад свега, те да никада неће учествовати у пристрасном поступању, о чему је “ријеч у конкретном случају”.

ЦИК није могао јуче одлучити да ли је говор мржње то што је лидер СНСД Милорад Додик, гостујући на “Хепи” телевизији, Бошњаке у БиХ назвао муслиманима.

ЦИК-у је приговор стигао из СДА, а Сектор за правне послове и управна рјешења ЦИК-а сматра да говора мржње није било, те је предложено да приговор против Додика и СНСД буде одбијен.

Ипак, није било довољно гласова у корист /три “за”, четири против/, па је ова тема поновно разматрана на сједници ЦИК-а који је одржана непосредно након прве.

Међутим, због недослиједног тумачења и конфузије око питања одбацивања приговора или увођења санкција, предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић је одлучио уклонити ову тему с дневног реда, што значи да ће се покушати донијети одлука о њој на једној од будућих сједница.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести