НОВОСТИ

Пуцар: Теза оптужнице против Додика и Лукића напад на уставни поредак БиХ

11/11/2023

Теза Тужилаштва БиХ која је наведена у оптужници против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Републике Српске” Милоша Лукића значи напад на уставни поредак БиХ, оцијенио је Миљкан Пуцар, адвокат Лукића.

 

 

Пуцар је истакао да у Уставу БиХ јасно пише да закон искључиво може да донесе Парламентарна скупштина БиХ и нико други.

– У Кривичном закону БиХ, такође, пише да се само на основу законске норме може водити поступак против некога и стављати му се нешто на терет. Неки појединац, када је донио неку норму, није је донио у складу са Уставом БиХ – рекао је Пуцар новинарима у Бањалуци.

Он је додао да БиХ као чланица УН мора да поштује Повељу УН, а у њеним члановима 2. и 78. каже се да чланица УН може да буде само суверена, самостална и демократска земља.

– Ако је БиХ то, онда оваква теза оптужнице не може да стоји – истакао је Пуцар.

Коментаришући Уставни суд БиХ, он је рекао да су стране судије давно требале да га напусте и да је сасвим јасно да овакав састав и рад Уставног суда није добар за БиХ.

– Према мојим сазнањима и јасним знаковима из ЕУ, у Унију не можемо ући са страним судијама и бити под било каквим протекторатом – рекао је Пуцар.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести