НОВОСТИ

Радановић: Измјена закона о становима у ФБиХ наставак отимачине имовине Срба

20/01/2024

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право које је федерална Влада утврдила и упутила у парламентарну процедуру је наставак отимачине имовине Срба на простору ФБиХ, рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић гостујући у Јутарњем програму РТРС -а.

 

 

– Познато је да су људи који нису вратили станове српске националности, а њих је отприлике 300 до 400, и ријеч је махом о лицима која су била у служби ЈНА – рекао је Радановић.

Напоменуо је да је ријеч о лицима који имају уговоре о станарском праву.

– Срамота је и крајње малициозно да некоме коме стан вриједи по метру квадратном од 3.000 до 3.500 КМ, у неким случајевима и до 4.000 КМ, кажете да ће му бити исплаћено по 1.000 КМ минус амортизација од један одсто годишње – напоменуо је Радановић.

Он је појаснио да је, у суштини, Влада ФБиХ утврдила да има проблем са тужбама које им стижу на наплату и због тога покушавају да се на један некоректан начин ријеше проблема станова који нису враћени у посјед, односно, власништво пријератним власницима.

Влада ФБиХ је у уторак, 9. јануара, у Мостару утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, те их упутила у даљу парламентарну процедуру.

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на кориштење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести