НОВОСТИ

Радмановић: Ријешити “проблем Хелеза” јер изјавама ремети укупне односе у БиХ

30/11/2023

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је да су посланици СНСД-а и Српског клуба оправдано покренули смјену министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза јер је ријеч о крупним изјавама које ремете укупне односе у БиХ.

Он је истакао да су посланици покренули смјену након што су размотрили да ли човјек који прави такву врсту проблема БиХ може остати на тој функцији.

 

Радмановић је навео да није ријеч ни о каквом личном односу клуба једне политичке партије према министру, те да треба ријешити “проблем Хелеза”.

 

– Овдје је ријеч о конкретној ситуацији, о неколико крупних изјава које, по нашем мишљењу, ремете укупне односе у БиХ и надамо се да ћемо сачувати да се не поремете баш тако много као што би неки жељели – истакао је Радмановић.

 

Говорећи о писму посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини упућеном америчком Сенату и Конгресу, те Европском парламенту у којем је констатовано да је СДА исламистичка у својој идеологији, Радмановић је навео да то не значи да је бошњачки народ такав.

 

– Не би се могло рећи да је народ оптужен у цјелини, али је речено да је везано за бошњачки народ. Није оптужба била за цијели народ. Рекли смо и то можда и јесте најтежа оцјена да је СДА исламистичка. Повлачили смо то од оснивача СДА, првог предсједника и од “Исламске декларације”. И не одмиче се СДА од тога иако је имала периоде кад се доста добро договарала унутар БиХ – рекао је Радмановић за БХРТ.

 

Према његовим ријечима, ако кажете “ви сте протагонисти руског утицаја”, за који тврдим да га нема, онда ми вама морамо рећи да ми видимо какве заставе имају на којим дијеловима, како славите неке ваше празнике или неке који и нису ваши празници, шта поручујете, како пресуђујете.

 

Када је ријеч о празницима о којима не постоји јединствен став у Републици Српској и Федерацији БиХ, Радмановић је поручио да није само ЗАВНОБиХ антифашистичка прича.

 

– Антифашистичка прича је учешће у коалицији која је поразила највеће зло. Ми у Републици Српској скоро сви припадамо томе. То не значи да морам признати да је ЗАВНОБиХ празник, јер он није празник – рекао је Радмановић.

 

Он је истакао да Република Српска има свој став о ЗАВНОБиХ-у, али да се не дистанцира од антифашизма.

 

– ЗАВНОБиХ је дио једне приче, покрета који се дешавао у стварању новог уређења у држави која је и прије постојала, само у различитим границама и са другим уређењем. Ми имамо озбиљан проблем у врху БиХ, у Предсједништву. Имамо човјека који је историчар и који потпуно погрешно тумачи оно што је научио. А када то преведемо у дневну политику, добијемо више других проблема. Они који данас кажу да је ЗАВНОБиХ празник свих у БиХ, они су се тога одрекли 1. марта 1992. године јер су тада два народа ишла против једног. А сада хоће да то врате на почетак. Није могуће – закључио је Радмановић.

Остале Вијести