НОВОСТИ

Раковић: Срби не пристају да буду колонија у БиХ

11/07/2023

Република Српска је посегла за рјешењима за којима је требала давно посегнути, а то је да се у Службеном гласнику више не објављују одлуке Уставног суда БиХ, изјавио је историчар Александар Раковић.

 

Раковић је упозорио да се иде ка формализацији БиХ не као протектората, него као колоније.

 

– Странци се желе приказати као сила. За разлику од Бошњака који прихватају статус колоније, Срби то не прихватају. Кристијан Шмит сада себе жели да прикаже као колонијалног гувернера – рекао је Раковић.

 

Раковић је нагласио да се “кад год Српска посегне за јачањем сопственог идентитета и одбране институција увијек појаве гласови да некога треба санкционисати”.

 

– То је одраз немоћи и то није ништа ново. Интензивирала се намјера да се процесуира руководство Српске, да се смијени предсједник Српске Милорад Додик. Српска има механизме да не прихвата те одлуке и с тим не треба стати. Кад кренемо у одбрану самосталности требамо и да наставимо – поручио је Раковић.

 

Коментаришући пријетње да ће НАТО заспосјести Брчко, Раковић напомиње да није први пут да се то помиње

 

– Својевремено је бивши хрватски предсједник Стјепан Месић предлагао да хрватска војска упадне у Брчко и пресијече Српску на два дијела. Сваки агресивни акт над Брчком је агресија на Српску и за тим нема потребе. Колико видимо, НАТО снаге у БиХ су издале соапштење да мир у БиХ није угрожен и нема потребе за тим. Ни они нису спремни да се упуштају у такве авантуре – нагласио је Раковић.

 

Раковић је додао да “српски народ искључиво пружа поруке очувања мира на подручју бивше Југославије”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести