НОВОСТИ

Риа Новости пренијела изјаву Додика са обиљежавања погрома “Олуја”

05/08/2023

Руска агенција РИА Новости пренијела је изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика са обиљежавања 28 година од страдања Срба у Погрому “Олуја” да је ова војна акција била удружени злочиначки подухват Вашингтона и Загреба.

 

 

Додик је подсјетио да је у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” 1995. године погинуло око 2.000 Срба, а из Хрватске протјерано више од 200.000.

– То што они називају “Олуја” био је удружени злочиначки подухват Америке и њихов монструозни план против Срба, уз кориштење хрватске војске, која је то једва дочекала, за етничко чишћење територије – рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, то удружено злочиначко дјело није било реакција.

– Било је више од 200.000 хрватских војника, а становништва је било 200.000, што значи да је на свако слабо дијете, жену, старца, био послат један војник – напоменуо је Додик.

Додик је истакао да се САД према Републици Српској, Србима и Србији, увијек понашају негативно.

Према његовим ријечима, тако је било и када се распадала Југославија, када је 1995. године НАТО бомбардовао Републику Српску, затим 1999. године Србију и када је извршен погром у “Олуји”.

Додик је навео да је акцијом лично руководио амерички амбасадор у Загребу Питер Галбрајт, који се “није постидио, нити ћутао, него је учинио све да то буде успјешна акција, како су је они називали.

– То је немогуће опростити, Америка може бити велика колико хоће, али је она понижена и мала јер упорно у односу ка једном малом народу, достојном слободе и државе, поступа негативно и ради то до данас – истакао је Додик.

РИА Новости наводе да је јучерашњем обиљежавању у Приједору, граду који је колона избјеглица 1995. године ишла из Хрватске у Србију, присуствовали највиши званичници Србије, српски представници у заједничким органима, свештенство Српске православне цркве и хиљаде грађана.

Остале Вијести